Előfizetői tartalom

A palaolaj teljesen felforgatja az olajpiacot

Portfolio
A palaolajtermelő cégek a vártnál jobban tudtak alkalmazkodni a tartósan alacsonyabb olajárakhoz, ami elsősorban az innovatív beruházásoknak volt köszönhető. Az olajpiaci turbulenciák ahelyett, hogy lassították volna a technológia elterjedését végül pont ellentétes hatást értek el, a termelékenység növekedett, míg a határköltségek csökkentek. Az olajipar forradalmasítását jelentő palaolajtermelés úgy tűnik, a jövőben is jelentős piacbefolyásoló tényező maradhat.

A palaolaj minőségben nagyjából megegyezik a "hagyományos" nyersolajjal, és nagyon hasonló technológiával is hozzák a felszínre. A legfontosabb különbség a két eljárás között, hogy a palaolaj esetében ún. hidraulikus repesztést alkalmaznak, azaz horizontális fúrással magas nyomáson homok, víz és különböző vegyi anyagok keverékét juttatják a mélybe, amely megrepeszti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés