Előfizetői tartalom

Új adót vezetnek be - Retteghetnek a spekulánsok?

A Merkel-Sarkozy páros szerdán bejelentette, még idén kidolgozzák azt a javaslatot, amely alapján a pénzügyi tranzakciókat adóval sújtják. Bár egyelőre nem tudni, mely országokban "sikerül" bevezetni az új adót, mely termékekre vonatkozik, és milyen mértékű lehet a sarc, több piaci szereplő máris hevesen ellenzi az ötletet. A fontosabb pénzügyi központok (pl. London, Dublin) úgy vélik, a globális versenyben hátrányba kerülnének, a bankok és a tőzsdék bevételeiket féltik, de vannak olyan piaci szereplők, akik szerint egy újabb "flash crash" vagyis piaci összeomlás következhet be a spekulatív pozíciók visszaszorulásával. A tőkepiaci tranzakciókra kivetett adó egyébként nem új elképzelés, már évtizedek óta tervezik egy-egy nagyobb régióban a bevezetését, eddig azonban rendre elbukott az elsősorban a rövidtávú haszonszerzésre kinyitott pozíciók visszaszorítására alkalmazott eszköz. Kérdés, most meglesz-e hozzá az érintett érdekcsoportok megfelelő támogatása.

Nem új az ötlet Úgy tűnik, az Európai Unió döntéshozói egyre komolyabban gondolják egy pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevezetését. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke még június elején említette, támogatja egy ilyen adónem kivetését, tegnap pedig a Merkel-Sarkozy páros is megerősítette, az unió nemsokára előáll a bevezetendő adó részletes tervével....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés