Előfizetői tartalom

Aggasztó jelek a nukleáris iparban - Ez várhat Paksra is?

Portfolio
Világszerte az újgenerációs atomerőművek fejlesztéseinek lassulása tapasztalható, miután a 2011-es fukusimai erőműbaleset nyomán megalkotott új, szigorú biztonsági előírások és a mind komplexebb technológiák hatására a költségek az eredeti tervekhez képest meredeken emelkednek. Nem elképzelhetetlen, hogy az általánosan tapasztalható iparági jelenség a Paksi Atomerőmű 2017-2018-ban induló, mintegy 12 milliárd eurós költségű bővítését is érintheti; az új egységek a jelenlegi tervek szerint 2025-2026-ban állhatnak üzembe.

Az összefoglaló néven úgynevezett 3+ generációs nukleáris reaktorok kifejlesztésének alapvető célja az volt, hogy egyszerűbb és biztonságosabb tervezéssel megelőzzék a közel 6 éve Japánban történt nukleáris katasztrófához hasonló balesetek kialakulását. Úgy tűnt, hogy fejlesztésükkel beköszönthet az új, olcsóbb, könnyebben felépíthető és biztonságosabb atomerőművek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés