Előfizetői tartalom

Aggasztó betegséggel küzd a szélenergia - Országhatárok gátolják a terjedését

Portfolio
Újabb jó éve lehet 2017 a szélenergiának Európában, amelynek áramszükségleteit már körülbelül 10 százalékban ez az energiaforrás fedezi. A fejlesztések azonban mindössze néhány országban összpontosulnak, legalább tíz országban idén még egyetlen megawatt kapacitást sem telepítettek - így Magyarországon sem, ahol a hatályos szabályozás alapján szélerőművet gyakorlatilag lehetetlen építeni. A szélenergia további terjedésének támogatása, illetve a változó rendelkezésre állásából eredő ingadozások kezelése érdekében az országoknak túl kellene tekinteniük határaikon, és nemzetiről regionális, európai szintre kellene emelniük az új szélerőművek telepítésének tervezését.

Az idei első félévben 6,1 gigawatt új szélerőmű kapacitás épült ki Európában. Ebből 1,3 GW offshore, vagyis tengeri és 4,8 GW szárazföldi kapacitást telepítettek az országok - derül ki a WindEurope adataiból.Az Európában telepített szélenergia kapacitások elérik a 160 gigawattot, így már a kontinens áramszükségletének több mint 10 százalékát a szélenergia biztosítja....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés