Üzlet

A zöld rendszám csak a kezdet - Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet

Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet, ami a magyar elektromos autózás jövőjét jelenti. Legalábbis első olvasatra ezt gondolja az ember, pedig többről van szó. A segítségével egyszerre felelhetünk meg közösségi irányelveknek, vághatunk zsebre uniós milliárdokat, adhatunk lendületet a hazai autóiparnak és teremthetünk új munkahelyeket. Ráadásul a segítségével a paksi bővítés is védhetőbbé válik, így az e-mobilitásban érintett szereplők mellett a kormány is kiemelten támogatja a megvalósulását.

1 2 3

Minden adott arra, hogy a magyar elektromos autózás komoly lendületet vegyen.
Az Európai Unió az elmúlt években komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse a közösség szén-dioxid kibocsátását és az energia függőségét. Ezeknek a céloknak az elérését több irányelv megalkotásával ( itt, itt és itt) is biztosítani akarja, amelyek fókuszában az alternatív energiahordozók nagyobb arányú felhasználása, illetve az ezekhez szükséges infrastruktúra kiépítése áll. A gazdag európai országok természetesen már évek óta komoly összegeket költenek olyan területekre, mint az alternatív energiahordozók felhasználása, az infrastruktúra fejlesztése vagy éppen az elektromos autózás terjedésének támogatása. Most Magyarország is elindulhat ezen az úton, aminek az első lépését a hamarosan bemutatásra kerülő Jedlik Ányos Terv jelenti. Ami már most elmondható, az e-mobilitás mögé teljes mellszélességgel beállt a kormány, és ez nem véletlen. A terv segítségével uniós milliárdok érhetők el, újabb lendületet kaphat a hazai autóipar, munkahelyeket teremthetnek és a hab a tortán: a jó ügy felkarolásával tompíthatják azt a támadássorozatot, ami a paksi bővítés miatt zúdul rájuk. Látják a kínálkozó lehetőséget azok a magyarországi vállalkozások is, amelyek már most valamilyen módon kapcsolódnak az e-mobilitáshoz. A lelkesedés és a téma körüli felhajtás óriási, a kérdés csak az, hogy valóban tudunk-e élni majd a kínálkozó lehetőséggel vagy sem.

Hol tart most a magyar elektromos autózás?

Mielőtt rátérnék a Jedlik Ányos Tervre és megvizsgálnánk, hogy mi mindenre lehet jó és a segítségével hova juthat el a magyar elektromos autózás, fontos képbe kerülnünk azzal kapcsolatban, hogy hol járunk most.

Flotta szinten van min javítani

A globális felmelegedés ellen vívott harcban meghatározó szerepe van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének. Ezen a területen Magyarországnak van min javítania. 2014-ben ugyan csökkent az újonnan forgalomba helyezett járműflotta szén-dioxid-kibocsátása, de még így is a lemaradók között voltunk Európában.

A zöld rendszám csak a kezdet - Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet

A gazdag európai országokhoz képest sehol sem vagyunk, a régióban viszont...

Azok, akik az elektromos autózás témájában otthonosan mozognak egészen biztosan felkapták a fejüket a cikk címe láttán és rögtön arra gondoltak, hogy attól függ melyik az a béka. A gazdag európai országokhoz képest valóban a béka feneke alatt van még a magyar elektromos autózás, aminek az okaira hamarosan ki fogunk térni. Náluk éves szinten több ezer tisztán elektromos, plug-in és hatótáv növelt járművet értékesítenek évente.

A zöld rendszám csak a kezdet - Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet
Magyarországon ezzel szemben 2012 óta a KEKKH által közölt statisztikák szerint csupán 328 darab került forgalomba a fentebb említett járművekből. Ezek közül durván 100 darab lehet a tisztán elektromos meghajtású (plusz a "szürke importból" származó és a lízingelhető Teslák). A nyugati országokhoz képest ez a darabszám csekélynek mondható, régiós viszonylatban viszont jól állunk. Ha csak a 2013-2014-es adatokat vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy egyedül Szlovákia előz meg minket.

A zöld rendszám csak a kezdet - Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet

A töltőhálózat területén is hasonló a helyzet

Nyugat- és Észak-Európában az állami és az autógyártói szerepvállalásnak köszönhetően már mostanra egész jelentős töltőhálózati infrastruktúra épült ki, gyakorlatilag több tízezer töltőpont található Európa szerte.

Itthon 61 helyszínen 117 töltőt telepítettek eddig (ezeknek az aktuális számáról és elhelyezkedéséről az alábbi linkre kattintva lehet a legpontosabb tájékoztatást kapni), illetve ehhez adódik még hozzá a magánszemélyek által kialakított töltőpontok száma. A kis darabszám ellenére a már meglévő töltőpontok tekintetében vezetünk a régióban.

A zöld rendszám csak a kezdet - Bemutatjuk a Jedlik Ányos Tervet

Néhány kedvezmény már most is elérhető

Az elektromos autózás terjedése szempontjából meghatározó a különböző ösztönzők szerepe. A jelenlegi szabályozási környezet is tartalmaz néhány kedvezményt a tisztán elektromos meghajtású járművekre vonatkozóan, ezek viszont aligha tekinthetők érdemi ösztönzőknek a járművásárlás szempontjából:

  • Regisztrációs adó nincs.
  • Forgalomba helyezési illeték nincs.
  • Cégautó adót és helyi adót sem kell fizetni.
  • A visszterhes vagyonszerzési illeték alól mentes a tisztán elektromos meghajtású jármű.

Több vállalat is érdekelt a hazai e-mobilitás előmozdításában

Magyarországon már most több hazai és nemzetközi vállalat kapcsolódik szorosan az e-mobilitáshoz. Vannak, akik elektromos töltőt gyártanak vagy forgalmaznak. Van, aki elektromos buszt gyárt, míg mások konnektoros járműveket értékesítenek vagy adnak tartósan bérbe. Akadnak olyan cégek is, amelyek beszállítóként vannak jelen a piacon és természetesen ott vannak az áramszolgáltatók, akik nélkül értelmetlen lenne elektromos autózásról beszélni. Ezeknek a szereplőknek a lelkesedése óriási, a most bemutatásra kerülő Jedlik Ányos Terv ugyanis komoly növekedési lehetőséget jelenthet számukra.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
tőzsde