Előfizetői tartalom

Az egekig nőnek a brit atomerőmű költségei

Portfolio
Alaposan elszállhatnak a nagy-britanniai Hinkley Point C atomerőműfejlesztés költségei, a kivitelezés várhatóan tovább csúszik majd, a francia EDF energetikai csoporttal az atomerőmű építésére kötött szerződés pedig számos kockázatot tartalmaz - jelentette a brit számvevőszék (NAO) pénteken. A független szervezet szerint az EDF újabb támogatásért folyamodhat a kormányhoz, és az erőműben termelendő villamos energia garantált átvételi ára is nagyobb anyagi terhet róhat az államra a korábban gondoltnál. A jelentés ráadásul egy olyan időszakban látott napvilágot, amikor a kormányzat kifejezett célja az energiaköltségek megzabolázása.

A független parlamenti testület Reuters által ismertett vizsgálata szerint az építkezés és a garantált villamos energia átvétel teljes költsége az eredetileg tervezett 6 milliárd fontról (átszámítva körülbelül 2100 milliárd forintról) 30 milliárd fontra (10 500 milliárd forintra) emelkedhet. Összehasonlításul, ez az összeg az éves magyar GDP közel harmadának felel meg....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés