Az utóbbi 20 év legnagyobb válsága közelít - Igen, a 2008-asnál is nagyobb

2017. július 14. 17:50    
nyomtatás
 
Régóta tombol már a bika az amerikai részvénypiacon, az árfolyamok sorozatban döntik az új történelmi csúcsokat, ennek nyomán nem meglepő, hogy egyre többen beszélnek egy formálódó újabb tőzsdei buborékról. Ezekben a rendkívüli időkben a Phoenix Capital vezető részvénypiaci stratégája, Graham Summers az egyik legfontosabb értékeltségi mutató alapján vette gorcső alá az S&P 500 részvényindexet, majd a 2000-es évek dotcom lufi kipukkanása előtti értékekhez hasonlította a kapott eredményeket.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Elszállt a mutató


Emlékszünk még, mikor 2007-ben azt sulykolták a befektetők, hogy nem fúvódik itt semmiféle buborék, hiszen a részvények értékeltsége még jóval a technológiai lufit megelőző szinteken van? Ha erre nem is, arra viszont biztosan mindannyian emlékszünk, hogy mi lett a vége: a buborék kidurrant és az elmúlt 80 év legnagyobb pénzügyi válsága következett.

A részvénypiaci stratéga szerint hasonló a helyzet, mint 2007-ben, azzal a különbséggel, hogy a részvénypiacok árazása már jóval az akkoriban látott szintek felett van.

A szakember a Price to Sales mutatószám (a cégértéket mutatja meg az éves árbevétel arányában) alapján vizsgálta az S&P 500 részvényindexet, amiből az derült ki, hogy a részvények értékeltsége ugyan még nem érte el a tech-lufi kidurranása előtti szinteket, de a 2007-es értékeket már jócskán túlszárnyalta.

Az utóbbi 20 év legnagyobb válsága közelít - Igen, a 2008-asnál is nagyobbMiért számít mindez?


Graham szerint mivel a cash flow, a könyv szerinti érték mind olyan pénzügyi adat, amiket könnyű befolyásolni, így a belőlük számolt mutatók pontatlan értékeltséghez vezethetnek.

Ellenben a Price to Sales ratio az eladásokat veszi figyelembe, amivel viszont lehetetlen trükközni. A pénz vagy bejött az ajtón, vagy sem, az értékesítési számok meghamisítása komoly bűncselekménynek számít, így viszonylag ritka, hogy azzal trükköznének a vállalatok.

Így viszont a tények azt mutatják, hogy a P/S mutatószám alapján a részvények értékeltsége vészesen közelít a technológiai buborék kidurranása előtti szintekhez.


Mit jelent ez a részvények számára?


Graham szerint az elmúlt 20 év harmadik, és egyben a legnagyobb válsága közelít felénk, az S&P 500 részvényindex értéke pedig akár 75 százalékot is eshet.

Az utóbbi 20 év legnagyobb válsága közelít - Igen, a 2008-asnál is nagyobb(ZeroHedge)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium