Előfizetői tartalom

Bajban a Telekom? - Megismétlődhet a Richter példája

Portfolio
Lezajlott az MSCI-nál a legutóbbi féléves index felülvizsgálat, ami a hazai országindex összetételében nem hozott változást, az előttünk álló hónapok azonban akár komolyabb izgalmakat is tartogathatnak, itt pedig nem feltétlenül a Richterre gondolunk. A piac a gyógyszerpapírok kikerülését követően elkezdte aktívan figyelni a likviditás alakulását a hazai nagypapíroknál, ami kétségkívül fontos, azonban ezt a vizsgálatot időben megelőzi a kapitalizációra vonatkozó kritériumoknak való megfelelés ellenőrzése, ami a Magyar Telekom esetében a részvények jelentős árfolyam esése következtében már jelentősebb kockázatokat hordozhat. Kalkulációink szerint nagyon közel van már a részvény ahhoz, hogy veszélybe kerüljön az MSCI-nál, ráadásul a kilátások sem kedvezőek, egyelőre ugyanis nem látszanak olyan katalizátorok, melyek a részvényárfolyamot tartósan emelkedő pályára tudnák állítani. A Richter példája alapján láthattuk, hogy milyen komoly hatást gyakorolna az indexből való kikerülés a papírok árfolyamára, ebben az esetben azonban fontos kiemelni, hogy az MSCI irányelvei alapján elviekben a hazai országindex nem állhatna két komponensből (ha a Richter nem megy vissza), persze a gyakorlat ettől eltérhet, Görögország esetében volt példa arra, hogy a benchmarkot alkotó részvények száma 2-re csökkent.

Mi történt a legutóbbi döntésnél? Május közepén tette közzé legutóbbi féléves index felülvizsgálatának eredményeit az MSCI, mely nem hozott változást az MSCI Magyarország index összetételében: a Richter egyelőre még nem tudta teljesíteni a benchmarkba való visszakerüléshez szükséges kritériumokat. De vajon a gyógyszergyártó az egyetlen a hazai blue chipek között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés