Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

2017. augusztus 12. 14:25    
nyomtatás
 
Amikor gazdag emberekről beszélünk, bizonyára mindenkinek Bill Gates, Warren Buffett, vagy Jeff Bezos neve ugrik. De a történelem nagy alakjai mellett még hármójuk összesített vagyona is elbújhat. Bár nehéz becsülni, hiszen régen nem voltak bankszámlák, de sejteni lehet, hogy akinek például egész Egyiptom a tulajdona volt, vagy aki hiperinflációt okozott egy országban csak azzal, hogy átvonult rajta embereivel, akik költekeztek útközben, bizonyára elég jelentős vagyonnal rendelkezhetett mai léptékben is.Íme Európa leggazdagabbjai

 1 2 következő oldal  >

Jacob Fugger


Bankárként vált ismertté a német milliárdos, aki 1459 és 1525 között élt. Egy igazi üzletember volt, 277 milliárd dolláros vagyonnal. Volt érdekeltsége a bányászatban, a bankszektorban, de a kereskedelemben is. Nagy hatással volt a világra, az kétségtelen, nem is mindent lehet számszerűsíteni. Például pénzt kölcsönzött egy érsekségnek, aminek hatására Luther Márton publikálta a híres 95 tézisét, ami a református vallás alapja lett. Királyokat, pápákat és háborúkat finanszírozott és hozzásegítette a Habsburgokat, hogy Európa legbefolyásosabb uralkodócsaládjává váljanak.

Alain le Roux


A brit gróf tipikusan arra példa, hogy mit jelent jókor jó helyen lenni. Alain le Roux (1040-1093) hatalmas földbirtokos volt Angliában, fénykorában 195 milliárd dolláros vagyona volt. Hódító Vilmos unokaöccse és egyik első támogatója volt.

Hódító Vilmos


Hódító (I.) Vilmos Anglia első normann királya volt, 1028-ban született és 1066-tól 1087-ben bekövetkezett haláláig uralkodott. Vilmos I. Róbert normandiai herceg szeretőjétől született törvénytelen fia volt, apja halálát követően Normandia hercege lett 7-8 éves korában, de kiskorúsága és törvénytelen volta miatt uralma gyenge volt kezdetben. Pozícióját a flandriai gróf lányával kötött házassága szilárdította meg. Anglia meghódítása fűződik a nevéhez, de vagyona sem volt elhanyagolható: 228 milliárd dollárra rúgott a becslések szerint.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Augustus római császár


A Római Birodalom első császára i.e. 63 - i.sz. 14 között élt és uralkodott. Vagyona akkor ért a csúcsára, amikor Egyiptom a magántulajdona lett, ekkor mai áron mintegy 4600 milliárd dollárra rúghatott a becslések szerint. Akkoriban Egyiptom a világ GDP-jének 25-30 százalékát adta és a mediterrán térség legjobb mezőgazdasági területe volt.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Marcus Licinius Crassus


Szintén a Római Birodalomhoz kötődik Marcus Licinius Crassus (i. e. 114 - i. e. 53), aki bankárként gazdagodott meg, mielőtt politikus lett. Legyőzte és megölette Spartacust, a fellázadt rabszolgák vezérét, majd Augustus Caesarhoz csatlakozott, és Pompeiusszal hármasban megalapították az első triumvirátust. Konzul lett, majd megkapta Szíriát öt évre tartományként, hogy az ott zajló háborút vezesse. A hadisikereivel tovább gazdagodott, Mezopotámiát is meghódította. Egy vesztes csatában végül meggyilkolták és mivel kapzsi ember hírében állt, ezért a szájába forró aranyat öntöttek.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Vagyona 169,8 milliárd dollárra rúgott, amivel a leggazdagabb római embernek számított. 7,4 millió uncia aranya volt és magánvagyona akkora volt, mint a teljes római kincstáré. Ingatlanüzletben is utazott, állítólag rendszeresen előfordult, hogy kigyulladt házaknál jelent meg egy tűzoltócsapattal, felajánlva a tulajdonosoknak, hogy eloltja a tüzet, ha nagyon olcsón eladja neki az ingatlant.

Cosimo de Medici


Mintegy 129 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett a híres firenzei Medici-család egykori feje, Cosimo de Medici (1389 - 1464), aki bankárként gazdagodott meg és alapozta meg a Medici-család vagyonát. A pápaság pénzügyeit is intézte. Később hatalmas befolyásra tett szert a család, négy pápa került ki tőlük, támogatták a reneszánsz művészetet és olyan nagyságokat is, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo, vagy Botticelli.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock


Ez a cikk folytatódik:

1. Íme Európa leggazdagabbjai
2. Ázsia és Afrika milliárdosai
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium