Bombahír a Richtertől: hamarosan Nyugat-Európában is kapható a fontos gyógyszere

2017. május 19. 14:58    
nyomtatás
 
Pénteken jelentette be a Richter, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki a Richter új antipszichotikumára, a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra vonatkozóan. Az Európai Bizottságnak ugyan még engedélyeznie kell a termék forgalomba hozatalát, de a pozitív szakhatósági véleményezés után ez már gyakorlatilag csak formalitás.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?


A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richterben fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az USA piacán a Richter és az Allergan közös gyógyszere, amelyet bipoláris mánia és skizofrénia kezelésére használnak.

Az amerikai bevezetés után 2016 márciusában az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) is elkezdte a Richter cariprazine-ra vonatkozó forgalombahozatali engedélyének értékelését skizofrénia indikációban, majd augusztusban a Richter kizárólagos licence-megállapodást írt alá az olasz Recordati-val, a cariprazine Nyugat-Európában régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására.

Hol tartunk most?


Ma azt jelentette be a Richter, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki a Richter új antipszichotikumára, a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra vonatkozóan. Az Európai Bizottságnak ugyan még engedélyeznie kell a termék forgalomba hozatalát, de a pozitív szakhatósági véleményezés után ez már gyakorlatilag csak formalitás.

Rendkívül örülünk annak, hogy a cariprazine-nal kapcsolatban a CHMP pozitív véleményt fogalmazott meg, ami jelentős mérföldkőnek tekinthető a Richter originális kutatási programjában. Bár számos kezelési lehetőség elérhető a skizofréniában szenvedő betegek számára, a kielégítetlen orvosi igény továbbra is fennáll, így mi elkötelezettek maradunk, hogy egy újabb kezelési lehetőséget tegyünk elérhetővé azoknak, akik ebben az összetett kórképben szenvednek


- mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

A Recordati-val kötött megállapodás értelmében a Richter a nettó eladási ár bizonyos százalékát kapja majd az értékesítések után. A mostani pozitív vélemény rendkívül fontos a Richter számára, ugyanis a cariprazine Egyesült Államokban elért sikerei után a betegek részészéről jelentős igény alakult ki már Európában, így Magyarországon is a készítmény iránt, aminek forgalomba hozatala a jelen felállás szerint 2018 végén, vagy 2019 elején megtörténhet, nyilatkozta a Portfolio-nak a Richter.


Emelkedik az árfolyam


Napközben kis pluszban állt a Richter, majd a bejelentést követően 1,3 százalékos pluszba ugrottak a papírok. A csak mérsékelten pozitív reakció több dolognak is betudható: egyrészt az Európai Bizottság engedélyezése még várat magára, másrészt nehéz számszerűsíteni, hogy mekkora bevételek származhatnak a készítmény európai értékesítéséből, és az is igaz, hogy a hír egy része már be volt árazva a papírokra, részben ennek is köszönhető, hogy történelmi csúcs közelében áll az árfolyam.

Bombahír a Richtertől: hamarosan Nyugat-Európában is kapható a fontos gyógyszere

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium