A BMW tulajdonosainak semmi sem elég jó

2017. március 9. 12:25    
nyomtatás
 
A BMW közzétett 2016-ra vonatkozó előzetes beszámolóját, amelyből kiderült, hogy nem csak az autóeladások területén értek el új rekordot, hanem az árbevétel és a nettó eredmény esetében is. A befektetők ugyanakkor nem boldogok, amely elsősorban az autógyártó üzletág csökkenő profitabilitásával és az elemzői várakozásokat alulmúló eredményekkel magyarázható.

Kereskedés BMW-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


A BMW csoportszinten rekord értékesítést ért el, 2,37 millió autót értékesítettek globálisan, amely 5,3 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest. A BMW márka eladásai 5,2 százalékkal, a MINI eladásai 6,4 százalékkal, míg a Rolls-Royce eladásai 6 százalékkal nőttek év/év alapon. Az i-almárka, eladásai is jól alakultak, elektromos autóból 62 ezer fogyott tavaly, amely közel a duplája volt az egy évvel korábbi eladásoknak.

Részben az eladások növekedésének, részben pedig a pénzügyi divízió jó teljesítményének köszönhetően a BMW-csoport árbevétele 94,1 milliárd euróra emelkedett, amely 2,2 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest.

A BMW tulajdonosainak semmi sem elég jóA BMW üzemi eredménye a "core" üzletág, vagyis az autógyártó szegmens gyengébb teljesítménye miatt 9,38 milliárd euró volt 2016-ban, amely 2,2 százalékos visszaesést jelentett az egy évvel korábbi, rekord szintű üzemi eredményhez képest. A BMW autógyártó üzletágának üzemi profitmarzsa így 8,9 százalék volt 2016-ban, szemben a 2015-ös 9,2 százalékos értékkel. Az autógyártó ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy még így is bőven belefértek abba a sávba - 8-10 százalék volt -, amit korábban prognosztizáltak.

A BMW tulajdonosainak semmi sem elég jóA nettó eredménysoron 6,9 milliárd eurós érték született, amely 8 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest. Az egy részvényre jutó nyereség 10,45 euró volt tavaly, míg egy évvel korábban 9,7 eurós EPS-t ért el a vállalat.

A BMW árbevétele és üzemi eredménye is alulmúlta az elemzői várakozásokat, a nettó eredménysoron viszont a konszenzust meghaladó eredmény született.

A BMW tulajdonosainak semmi sem elég jóA menedzsment a 2016-os év eredménye alapján 3,5 eurós osztalék kifizetését javasolja majd részvényenként a BMW éves rendes közgyűlésén, amelyre 2017. május 11-én kerül majd sor. A most beharangozott osztalék mértéke rekordszintű, a 2015-ös év után 3,2 eurós osztalékot fizetett a BMW részvényenként.

A menedzsment várakozásai szerint a BMW eladásai tovább növekedhetnek 2017-ben, köszönhetően az új modelljeik érkezésének. Éppen ezért új rekordra számítanak az árbevétel tekintetében idén is.

A befektetőket nem vigasztalta, hogy a BMW rekord értékesítést, árbevételt és eredményt ért el 2016-ban. A jelek szerint jobban aggasztja őket, hogy az autógyártó-üzletág profitmarzsa zsugorodott, illetve több fontos soron is alulmúlta a vállalat az elemzői várakozásokat, a BMW árfolyama több mint 3 százalékot esett a szerdai záróárához képest.

A BMW tulajdonosainak semmi sem elég jó


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium