A román autópiac állva hagyta Európát

2017. július 14. 21:05    
nyomtatás
 
Júniusban szerény mértékben nőttek csupán az új autó értékesítések az EU-ban. Ez döntően két meghatározó autópiac, a német és brit gyenge teljesítményével volt magyarázható. Romániában viszont közel 50 százalékkal több autót értékesítettek, mint egy évvel korábban.  • Az európai új autó értékesítések (amikor személyautó értékesítésről vagy eladásról írunk minden esetben az újautó-regisztrációt értjük ez alatt) száma közel 1,49 millió darab volt júniusban, amely csupán 2,1 százalékos bővülést jelentett 2016-hoz képest az ACEA legfrissebb statisztikái szerint. Az alacsony egyszámjegyű növekedés döntően azzal volt magyarázható, hogy két meghatározó piacon, Németországban és az Egyesült Királyságban is csökkentek az értékesítések. Előbbi ország esetében kevesebb értékesítési nap állt rendelkezésre, mint egy évvel korábban, míg az utóbbi ország esetében a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok fogták vissza a vásárlási kedvet.
  • Az év első hat hónapjában több mint 8,2 millió járművet értékesítettek az EU-ban, amely 4,7 százalékos növekedést jelentett 2016 azonos időszakához képest.

A román autópiac állva hagyta Európát


  • A meghatározó országok közül Olaszországban (+8,9%), Spanyolországban (+7,1%) és Franciaországban (3%) is több autót értékesítettek júniusban, mint egy évvel korábban. Ahogy fentebb már említettük Németországban (-3,5%) és az Egyesült Királyságban (-4,8%) viszont kevesebb autót adtak el az előző év azonos időszakához képest.
  • Az EU-ban a legjobban a román (+47%) autópiac teljesített, igaz itt mindenképpen meg kell említeni, hogy a nagy emelkedés mögött az alacsony bázis állt elsősorban. Hogyha számszerűen nézzük, akkor csupán 8 030 darab autót adtak el az országban, vagyis kevesebbet, mint a magyar autópiacon. Magyarországon egyébként 10 820 autó talált új gazdára, legalábbis ennyi új autót regisztráltak nálunk múlt hónapban, amely 11,6 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest az ACEA statisztikái szerint.

A román autópiac állva hagyta Európát


  • Az egyes autógyártók esetében érdemes megemlíteni, hogy a luxusautó-gyártóknak nem volt erős hónapjuk, az Audi (-1,3%) és a BMW (-4%) értékesítései is estek júniusban. A Daimler (+3,9), a Lexus (+3%) és a Jaguar Land Rover (+3,9%) eladásai pedig szerény mértékben növekedtek.
  • A volumengyártók közül a Suzuki (+14,6%), a Toyota (+13,8%) és a Fiat Chrysler (7,6%) teljesített a legjobban.


(ACEA)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium