Üzlet

Az autópályákon 13, vagy 14 hónap is lehet egy év

Hámor Iván
A naptári évfordulóhoz közeledve érdemes áttekinteni a hazai és a környező országok díjköteles úthálózatainak hasonlóságait, eltéréseit, változásait. A legjobb hír ezek körében, hogy a Portfolio értesülései szerint 2016-ban nem változnak a hazai díjtételek, és olyan átsorolásokra, új kategóriákra sem kell számítani, mint ami 2015 elején történt.
Nem egész egy évvel ezelőtt nagy vihart kavart a személyautók számára kialakítandó új díjfizetési kategóriák, illetve díjköteles útszakaszok bevezetése, a megyei területi hatályú jogosultsági lehetőségekkel együtt. A Portfolio értesülései szerint sem ilyen, sem más jellegű változásokra nem számíthatnak az autósok a 2016-os évre. Nem változott jelentősen a gyorsforgalmi utak hossza - amik év közben kerültek átadásra, azok már "bekerültek" a rendszerbe -, és más sem indokolja a díjak változását. A véglegessé és hivatalossá azonban csak a 2016-os díjakat is tartalmazó miniszteri rendelet megjelenését követően válik mindez, de nagy változásokra az iparági szakértők sem számítanak.

Az autópályákon 13, vagy 14 hónap is lehet egy év
A Magyarország egész vagy egyes megyéinek területére érvényes éves úthasználati jogosultság továbbra is 13 hónapot fog lefedni, 2016. január 1-től 2017. január 31-ig, ahogy a 2015-ösök is ugyanekkora időszakra szólnak. Mivel a jövő évi jogosultságot - többek között számviteli előírások miatt - csak január 1-én, vagy azt követően lehet megváltani, ezek az esetében nem léteznek elővételi lehetőségek. A 10 napos "matrica" ebből a szempontból kivétel, abból most is lehet egy későbbi kezdődátumtól érvényeset vásárolni.

A szomszédos országokban az árak és a rendszerek működése terén is lesznek változások. Ausztriában nem 13, hanem 14 hónapig tart "egy év" az autópályákon és gyorsforgalmi utakon. Nyugati szomszédunknál már 2015. november 26-ától megvásárolhatók a türkizkék helyett immár narancssárga színű valódi matricák, de ezek csak december 1-től jogosítanak az utak használatára - és egészen 2017. január 31-ig érvényesek. Az Asfinag tájékoztatása szerint minimális, 1,5%-os árváltozás is lesz Ausztriában, ami szerint a 10 napos, személyautókra és 3,5 tonnánál könnyebb teherautókra érvényes matrica 8,80, a kéthónapos 25,70, míg az éves 85,70 euro lesz.

Az autópályákon 13, vagy 14 hónap is lehet egy év
A legjelentősebb változás Szlovákiában megy végbe autópályák használata tekintetében. Az eddig használt matricás rendszert ott is felváltja az elektronikus ellenőrzés, így 2016-tól nem kell már semmit sem a szélvédőre ragasztani északi szomszédunknál. A Portfolio meg nem erősített, de megbízható forrásból származó információi szerint a rendszer 2016. január 1-től fog működni, de az automatikus ellenőrzés csak februárban indul el.

Az autópályákon 13, vagy 14 hónap is lehet egy év
Németországban ugyan az autópályák használatáért - még - nem kell fizetni, de aki nagyvárosokba, vagy a Ruhr vidékre tart, annak rendelkeznie kell az un. Umweltplakette-vel. Ezt Magyarországon is be lehet szerezni, vagy akár on-line módon is, de Németországban az arra jogosult, környezetvédelmi mérést is végző állomásokon hozzá lehet jutni. Aki a piros, sárga, vagy zöld színű matricák nélkül, vagy azzal, de nem a megfelelő zónába hajt be, az 80 eurós büntetésre számíthat, ami többszöröse a matrica egyszeri díjának.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street