Itt a Tesla újabb nagy dobása - És Elon Musk újabb nagy bemondása

2017. augusztus 12. 14:00    
nyomtatás
 
A Tesla újabb nagy dobást hajtott végre, a tervezetnél több pénzt sikerült bevonnia bóvli kötvények kibocsátásával. Ebben pedig szerepe lehetett annak is, hogy Elon Musk, a cég vezére nagyon fajsúlyos dolgot árult el egy megbeszélésen.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Sikeresen bocsátott ki bóvli kötvényeket a Tesla


A Tesla története során most először bocsátott ki bóvli kötvényeket, az akció nagyon sikeres volt, hiszen 1,8 milliárd dollár friss tőkét tudott bevonni a vállalat, vagyis 300 millió dollárral többet, mint ahogyan azt eredetileg tervezete.

A nagy érdeklődés jól mutatja, hogy a befektetők nagyon bíznak a Teslában, illetve az amerikai elektromosautó-gyártó hosszú távú terveiben.


Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az eredeti tervekhez képest végül 5 bázisponttal magasabb, 5,3%-os hozam mellett kerültek kibocsátásra a kötvények. A 8 éves futamidejű, vagyis 2025-ben lejáró kötvények kibocsátását a Goldman Sachs bonyolította le.

A hitelminősítő azonnal lépett


A bóvlikötvény kibocsátásának bejelentését követően a Standard & Poor's hitelminősítő intézet megerősítette a Tesla "B mínusz" adósbesorolását negatív kilátással, vagyis továbbra sem ajánlják befektetésre a vállalat kötvényeit, azok a bóvli kategóriában vannak.

Nincs az a pénz, amit ne égetnének el


A most befolyó összeget a gyártó ígérete szerint az új Model 3 gyártásának felfuttatására fogják fordítani. Ez a folyamat hatalmas költséget jelent, hiszen Elon Musk kijelentette, hogy az augusztusi 100 darab után decemberben már 20 ezer darab készülhet az új modellből. A Tesla csak az idei második negyedévben 1,2 milliárd dollárt égetett el a Model 3 gyártásának az előkészítésére. Így a júniussal záródó negyedév végén a vállalat 3 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, szemben az előző negyedév végi 4 milliárd dollárral.

Még egy kis adalék a sztorihoz


A kötvénykibocsátás sikerességében az is szerepet játszhatott, hogy a Goldman tető alá hozott egy találkozót az üzlet előtt, ahol a Tesla pénzügyi igazgatója, Deepak Ahuja személyen volt jelen, míg Muskot egy telefonos konferencia keretében kérdezhették a piaci szereplők. Két jelenlévő forrás is állította, Musk közölte, akár évi 700 ezer Model 3-asra is kaphatnak megrendelést, amely két dolog miatt is nagyon fajsúlyos kijelentés:

  • A Tesla eddig azt kommunikálta, hogy 2018 végére akarnak eljutni oda, hogy 500 ezer jármű legyártására legyenek képesek. A 700 ezer darabos várható megrendelés pedig 200 ezerrel több autót jelent.
  • A Tesla fremonti gyárának éves kapacitás 500 ezer jármű, vagyis ha a korábban beharangozott darabszámhoz képest éves szinten 200 ezer autóval többet akar gyártani a vállalat, akkor a termelés egy részét másik üzembe kell kihelyezni.


(CNBC)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium