Előfizetői tartalom

Milyen az ideális téli gumi Magyarországon?

Hámor Iván
Az elmúlt telek időnként szélsőséges időjárási napjai ellenére elmondható, hogy Magyarországon és azon belül Budapesten is jóval több a téli időszakban a "vizes" napok száma, mint a "havasoké". A sokszor jogosan bírált közszolgáltatók általában rövid idő - egy-két nap - alatt elvégzik a feladatukat, és munkájuknak köszönhetően a közlekedők vizes, rosszabb esetben latyakos útfelületekkel találkoznak. A valóban havas napok száma tehát - közlekedési szempontból - jóval a vizes - és száraz - napok alatt marad, amit a téli gumi kiválasztásakor is érdemes figyelembe venni.

A téli gumik nem csak mintázatukban, hanem anyagukban, a gumikeverék rugalmasságában is eltérnek a nyári társaiktól. Erre elsősorban az alacsony külső hőmérséklet melletti tapadó képesség megőrzése miatt van szükség, ugyanis egy rideggé váló henger nem képes felvenni az útfelülettel érintkezve annak formáját, így az ideálisnál kisebb felületen érintkezik azzal, tovább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés