Előfizetői tartalom

Devizahitelek: óriási lavinát indíthat a ma napvilágot látott terv

Beláthatatlan következményei lehetnek a Fidesz frakcióvezetője által ma ismertetett, lakossági devizahiteleseket érintő javaslatnak. Lehet, hogy a frakció célja csupán az, hogy legalább a jómódúak tartozásával csökkenjen a tetemes hazai devizahitel-állomány, amennyiben azonban forinthitelből tennék lehetővé a csökkentett árfolyamú végtörlesztést minden devizahiteles számára (ahogy ez Lázár János mai nyilatkozatából kiderült), azzal akár a teljes magyar bankszektor tőkéjének fele is odaveszhetne. Nem konvencionális jellege miatt egy ilyen gazdaságpolitikai lépés inkább növelheti, mint csökkentheti a devizahitelesek összességének terheit.

Véleményünk szerint első formájában a javaslat teljes nonszensz, szakmai megítélhetőségét mindennél jobban tükrözik a piac első reakciói. A Fidesz-frakció javaslata jelenlegi formájában komoly veszélyt jelenthet a magyar pénzügyi stabilitás számára. A végtörlesztések két forrásból történhetnek: - megtakarításokból vagy - új forinthitelekből. Tömeges méretekben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés