Drágul a kaucsuk, árat emelnek a gumigyártók

2017. március 19. 09:33    
nyomtatás
 
  • Drágulnak a gumigyártásban használt nyersanyagok, emiatt árat emelnek a gumigyártók
  • A magasabb árak első körben a nagykereskedőknél jelentkeznek, de végső soron a végfelhasználók is megérzik


Kereskedés Continental-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A kaucsuk árának emelkedése miatt a nagy gumigyártók - mint a Continental, a Pirelli, a Goodyear és a Hankook - az elmúlt napokban áremelést jelentettek be, néhány gyártó már meg is emelte az árait. A gyártók az árakat a nyári és a téli gumiknál, a személyautó és a teherautó abroncsoknál is megemelik, elsősorban a nyersanyagárak emelkedése, azon belül is a kaucsuk árának az emelkedésére hivatkozva, az áremelkedés mértéke akár 9 százalék is lehet.

A nyersanyagárak emelkedése miatt emelkednek a gumigyártók költségei, ezt pedig nem nyelik le, azért, hogy legalább szinten tartsák a marzsaikat, árat emelnek, ami először a nagykereskedőknél csapódik le, de végső soron a végfelhasználók is megérzik az áremelkedést.

A világ egyik legnagyobb gumigyártója, a Continental már korábban közölte, hogy jelentős addicionális költséget jelent a kaucsuk árának az emelkedése, ami idén 500 millió eurós terhet jelenthet a vállalatnak, ezért kerül sor áremelésre, amit fokozatosan hajtanak végre. A Hankook gumijai április 1-jétől 4-5 százalékkal lesznek drágábbak, a cég jelezte, az áremeléssel nem emelkedik a vállalat profitabilitása, az csak a nyersanyagköltségek emelkedéséből eredő negatív hatásokat kompenzálja. A Pirelli abroncsai hamarosan akár 9 százalékkal is drágulhatnak, a Goodyear pedig már március 1-jével megemelte az árait.

(dpa)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium