Drágulhatnak a napelemek az Európai Bizottság terve miatt

2017. szeptember 13. 10:41    
nyomtatás
 
Jelentős áremelkedést idézhetnek elő az európai piacon a kínai napelemekre az Európai Bizottság által bevezetni tervezett minimum importárak - vélik az európai napenergia iparág képviselői. A lépés szerintük 30 százalék körüli drágulást okozhat az árakban, hatalmas negatív hatást gyakorolva az iparágra és a napenergia felhasználásának terjedésére.


Az Európai Bizottság javaslata egy új, úgynevezett minimum importárat (MIP) vezetne be a fotovoltaikus napelem-cellákra és panelekre, a tervet azonban a tagállamok kereskedelmi szakértőinek többsége szintén ellenzi - ahogyan az egy múlt heti bizottsági ülésen kiderült.

A SolarPower Europe iparági szervezet szerint a javaslatnak nincs támogatottsága az ágazatban. A MIP becsléseik szerint mintegy 30 százalékkal emelné a napelemek árát napjaink piaci árszintje fölé. A minimális importár szerintük nem csupán az európai napenergia iparban tevékenykedő társaságoknak fog fájni, de a fogyasztói költségeket is emelik - egyéni, kormányzati és európai közösségi szinten is.
Súlyosan aggályaink vannak az új minimum importár európai napenergia iparra várható hatásait illetően. A piaciakat jelentősen meghaladó árak nyilvánvalóan ártanak a telepítéseknek. Ez az intézkedés éppen az ellenkezője annak, mint amire a költséghatékony energiaátmenet érdekében szükség lenne
- fogalmazott James Watson, a SolarPower Europe vezérigazgatója.

A The Guardian bizottsági forrásra hivatkozva azt írta, a tervek szerint később fokozatosan mérséklik a tarifákat, a világpiaci árakhoz közelítve azokat. Közben azonban a piaci árak csökkennek, a SolarPower Europe szerint pedig a lépés bevezetése egy háztartási kiserőmű telepítése esetén is körülbelül 500 euróval emelné a költségeket. Mindez - a MIP későbbi, fokozatos leépítésére tett ígérettel együtt - számos beruházást tervezőt kivárásra késztethet.

A német SolarWorld szerint az Európai Bizottság tervei nagy pofont jelentenek a feldolgozóiparnak. A társaság sokkolónak nevezte a meghatározott minimum árszintet, és közölte, amellett, hogy megítélése szerint a dömpingellenes szabályozással sincs összhangban, a tervezet ráadásul jogszerűtlen is megítélése szerint. A napenergia felhasználásának terjedését az is lassíthatja, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 99 százalékos eséllyel ugyancsak importtarifákat vet ki a kínai napelemekre még január előtt.

Az EU először 2013-ban vetett ki importtarifákat a fotovoltaikus panelekre, miután a gyanú szerint a kínai termékeket előállítási költségnél alacsonyabb áron hozták kiskereskedelmi forgalomba.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium