Egyre nagyobb nyomás alá kerülhet az olaj

2017. június 16. 10:27    
nyomtatás
 
Héthónapos mélypontra, messze 45 dollár alá süllyedt csütörtökön az olaj árfolyama, és bár péntek reggel pozitív korrekció jelei mutatkoztak, a piaci hangulat nem nevezhető bizakodónak a kilátások kapcsán. A nap folyamán az árfolyam újabb nyomás alá kerülhet, ezúttal is a tengerentúlról várható adatok hatására. Az olaj árfolyama tehát folytathatja az esést, így 2015 augusztusa óta a leghosszabb negatív sorozatot építheti fel a heti teljesítményét tekintve.


Egyre nagyobb nyomás alá kerülhet az olaj


  • Míg Szaúd-Arábia csökkentette a kitermelést, más OPEC-tagokat tekintve már vegyes a kép;
  • A dollár erősödése (az euróval szemben) további nyomás alá helyezte az olajárat;
  • Az Egyesült Államok üzemanyag-tartalékai emelkedtek, annak ellenére, hogy megkezdődött a hagyományos erős üzemanyag-forgalmat hozó nyári szünidő;
  • A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a piaci túlkínálat az erőteljes kereslet ellenére hosszabb távon fennmaradhat;
  • Az Egyesült Államok emelkedő kitermelése tovább gyengíti az OPEC kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseit;
  • A kanadai olajhomok kitermelésének bővülése a második legjelentősebb tényezője lesz a következő évek globális kínálati emelkedésének.


Csütörtök este a WTI árfolyama 0,6 százalékkal 44,5 dollárig gyengült a szerdai 3,7 százalékot követően, ezzel héthavi mélypontot ért el. Bár pénteken reggel az árfolyam kis mértékben fölfelé korrigált, a Reuters által idézett tréderek szerint emögött a líbiai export részleges leállásának egyedi hatása állhat.

Egyre nagyobb nyomás alá kerülhet az olajAz árfolyamok a megelőző két hétben 5-5 százalék körüli mértékben csökkentek, ezen a héten eddig 3 százalékkal estek az árfolyamok; a mutató eddigi idei teljesítménye pedig mínusz 17 százalék. Az árfolyamok így héthónapos mélypontra süllyedtek, a lejtmenet pedig a hét utolsó napján is folytatódhat, már csak azért is, mert pénteken az Egyesült Államokban a Baker Hughes heti olajkút-statisztikai adatai látnak majd napvilágot. Az üzemelő kutak száma 21 hete folyamatos emelkedést mutat.

13 százalék


Az egyesült államokbeli kitermelés emelkedése gyakorlatilag kioltja az OPEC kitermeléscsökkentési lépésének árfelhajtó hatását. Az olajországok többségének januártól érvényes összehangolt kitermeléscsökkentése eddig nem járt a kívánt eredménnyel, és a piaci reakciók szerint erősen kérdéses, hogy annak május végén elhatározott kiterjesztése 2018 márciusáig hozhat-e pozitív fordulatot az árakban. Már csak arra tekintettel is, hogy az árfolyam csak május vége óta mintegy 13 százalékkal gyengült.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) héten kiadott előrejelzése szerint az USA fokozódó kitermelése továbbra is kínálati bőséget biztosít majd a piacon, ami az árfolyamok további pangására utal. A prognózis 2018-ra az ideihez képest napi 1,8 millió hordós kitermelésbővülést valószínűsít a nem-OPEC országok részéről, elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően. Az USA kitermelése az elmúlt évben több mint 10 százalékkal 9,3 millió hordóra emelkedett, a szintén egyesült államokbeli Energy Information Administration (EIA) várakozásai szerint ez a szám jövőre 10 millió fölé nő majd.

Az USA energiaügyi minisztériuma (U.S. Energy Department) mindezzel egybevágó prognózist tett közzé, amely szerint a nyári hónapokban az erősödő szezonális belföldi üzemanyagfogyasztás hatására a tartalékok csökkenhetnek, ami az árak átmeneti emelkedésén keresztül rögvest a kitermelés további emelésére ösztönözheti a társaságokat - a korábban vártnál is magasabb 2018-as kitermelést biztosítva. Ezzel újabb nyomás helyezve az árfolyamokra.

Lefelezett OPEC-hatás


Szintén nem kedvez az OPEC szándékainak, hogy Líbia és Nigéria kitermelése a vártnál gyorsabban tűnik normalizálódni a belpolitikai bizonytalanság okozta visszaesésből. Önmagában a két ország olajiparának aktivitása azt eredményezte, hogy az OPEC 1,2 millió hordós napi kitermeléscsökkentése a valóságban 600 ezer hordóra olvadjon.

Az árfolyamra több oldalról nehezedő nyomást látva az olajvállalatok és nagybankok sorra mérséklik az idei és jövő évre vonatkozó prognózisaikat. A piac most arra számít, hogy az OPEC és az együttműködő egyéb olajországok további intézkedéseket jelentenek majd be, a globális tartalékok ötéves átlagra történő visszaszorítása érdekében.

Ahogyan a Marketwatch által idézett Stuart Ive, az OM Financial stratégája fogalmazott,
Ha az OPEC, illetve a kartelt informálisan vezető Szaúd-Arábia valóban komolyan gondolja, hogy bármit megtesz célja elérése érdekében, akkor itt az alkalom.
Címkék: olaj, opec, usa, vállalatok, wti

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium