Közel kétmillió részvény kerül vissza a Molhoz

2017. január 11. 07:46  english version   
nyomtatás
 
Közel 2 millió részvény kerül vissza a Molhoz az UniCredittel kötött szerződések eredményeként, ami részvényesi szempontból pozitív, tovább javul ugyanis a tulajdonosi struktúra átláthatósága. A nettó eladósodottság nem változik.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Mol bejelentette, hogy az UniCredittel 2016 januárjában kötött, 5,38 millió Mol részvényre vonatkozó opciós szerződés holnap kerül elszámolásra, és a társaság csak 3,66 millió részvényre köt újabb opciós megállapodást.

Vagyis 1 721 416 darab Mol részvény visszakerül a társasághoz, az UniCredithez kihelyezett részvények mennyisége ennyivel csökken. Az új szerződés alapján fennálló opciók (a Molnál amerikai típusú vételi, az UniCreditnél pedig európai típusú eladási opció) lejárata 2017 november 14, mely maximum kétszer, évente egy-egy évvel meghosszabbítható.

Mit jelent mindez?


A Molnál az OMV felvásárlási sztori idején lettek népszerűek a részvénykihelyezési ügyletek. Ez azt jelenti, hogy amikor a Mol ezeket a papírokat kihelyezi, átmenetileg finanszírozáshoz jut, az pedig, amikor a cég él opciós jogával és részvényeket vesz vissza, értelemszerűen készpénzkiáramlást jelent.

A jelenlegi árfolyammal számolva ez 36 milliárd forint, ami összességében nem kevés, a Mol méretei mellett azonban mégsem jelentős. A társaság nettó hitelállománya a legutóbbi eredménybeszámoló adatai alapján 675,5 milliárd forint, ennek a 36 milliárd forint az 5 százaléka. A Mol pénzeszköz állományára vetítve pedig mintegy 23 százalékot tesz ki az 1,72 millió darabos Mol részvénycsomag értéke.

Lényeges itt megjegyezni, hogy a készpénzkiáramlással hasonló mértékben csökken a hitelek állománya is, vagyis a nettó eladósodottság nem változik a tranzakció eredményeként.

Közel kétmillió részvény kerül vissza a Molhoz


Azt azonban nem lehet tudni, hogy a jövőben mi lesz a Molhoz visszakerülő részvények sorsa. Elképzelhető, hogy később is a saját részvények között szerepelnek majd, de az is elképzelhető, hogy idővel a vállalat bevonja majd ezeket. Részvényesi szempontból mindenesetre a mostani tranzakció is már kedvezően értékelhető, hiszen a szóban forgó 1,7 millió részvény nem szavaz, a Mol tulajdonosi struktúrája ezáltal transzparensebb, átláthatóbb lesz.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy később nem kerülhet sor ezeknek a részvényeknek az újbóli kihelyezésére.

Az UniCredit-tranzakció nem az első ilyen ügylet a Molnál, tavaly augusztusban a Credit Agricole-lal szemben élt opciós jogával 2,13 millió Mol részvényre vonatkozóan.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium