Előfizetői tartalom

Meg se kottyan a Molnak az alacsony olajár

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé negyedéves beszámolóját a Mol, mely összességében kedvező lett, a legtöbb profit soron a társaság felül tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat. A finomítás-kereskedelem kiugróan jól teljesített, az üzletág minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, túlszárnyalva a legoptimistább elemzői előrejelzést is. A jelentés főbb pontjai: a kitermelési volumen emelkedett, az Egyesült Királyságban és Kurdisztánban is jelentős növekedés volt a bázisidőszakhoz képest a meredeken eső olajárak miatt a kutatás-termelés eredménye ugyanakkor romlott a finomítás-kereskedelem viszont szárnyra kapott, a finomítói, a petrolkémiai és a kiskereskedelmi tevékenység teljesítménye egyaránt javult a készletek átértékelése 16 milliárd forint pozitív hatást okozott a gáz szegmensben jelentősen visszaesett az operatív eredmény mindezek eredőjeként csoport szinten közel duplázódott az egyszeri tételek és készletátértékelés nélküli EBITDA a pénzügyi eredmény 10 milliárd forinttal húzta le a számokat... ... aminek következtében a riportált nettó eredmény 64 milliárd forint lett a 12 havi gördülő egy részvényre jutó eredmény (EPS) emelkedni tudott erős operatív készpénztermelés (125 milliárd forint) a nettó eladósodottság csökkent, 20 százalék körüli szintre pozitív menedzsment kommentár a társaság idei évi eredmény előrejelzése javult Bár az erőteljes év/év alapú profitnövekedésre az iparági folyamatok alapján számítani lehetett, a gyorsjelentés így is kedvező meglepetést tudott okozni - elsősorban a finomítás-kereskedelemnek köszönhetően -, ennélfogva pozitív árfolyam reakciót várunk a részvényeknél a tőzsdenyitást követően.

Kellemes meglepetés a Moltól. A Mol frissen publikált eredményei az elemzői várakozások fényében összességében kedvező képet mutattak. Az iparágban kiemelten figyelt, az egyszeri tételektől és készlet átértékelési hatástól megtisztított EBITDA közel 180 milliárd forintot ért el, ami 6 százalékkal múlta felül az elemzői várakozások mediánját, megközelítve a legoptimistább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés