Előfizetői tartalom

Megdöbbentő áron tankolnak egyesek

Portfolio
Megemelte a központilag szabályozott üzemanyagárakat az illetékes kínai hatóság, melyre az utóbbi tíz hónapban először volt példa. A kínai vezetés az inflációs félelmek miatt nem volt hajlandó mindeddig az árak emelésére, a veszteségeket a kínai olajvállalatokkal nyelették le. A kínaiak literenként 240-255 forintos áron tankolják a benzin és gázolaj literjét, mely az európai 420-450 forintos árakhoz képest meglehetősen nyomott értéknek tűnik. Amennyiben viszont figyelembe vesszük, hogy Kínában az egy főre jutó GDP még mindig közel tizede a nyugati szinteknek, relatíve nem is mondható olyan olcsónak a kínai üzemanyag. Az amerikaiak viszont ilyen szempontból a pofátlanság határát súrolják, amikor a 230 forintos benzinártól rettegnek.

A kiskereskedelmi benzin és gázolaj ára tonnánként 300 jüannal (3,7%-kal) került feljebb Kínában (a benzinár 9380, a gázolajár 8530 jüanos szintre hízik), melyek így forintban mérve literenként nagyságrendileg 240-256 forintra rúgnak. Az áremelést az olaj árának emelkedése teszi indokolttá, bár az utóbbi időszakban a hatóságok még így sem mertek együtt menni a piaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés