Előfizetői tartalom

Mégsem az arabok szálltak ki a MOL-ból

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé az idei második negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a MOL, mely összességében kedvezőtlen képet festett az elemzői várakozások tükrében: a főbb eredménysorokon a vállalat rendre alulteljesített. Pozitív meglepetéssel szolgált ugyanakkor a finomítás és a gáz szegmens vártnál jobb teljesítménye, az utóbbinál különösen jelentős volt a felülteljesítés mértéke. A gyorsjelentés főbb pontjai: a meghatározónak számító kutatás-termelésben a kitermelés csökkenése és az alacsonyabb realizált szénhidrogén árak mellett a megemelkedő horvátországi bányajáradék okozott jelentős teljesítmény romlást a finomítás-kereskedelem a szűkülő termékárrések, valamint az alacsonyabb finomítói termelés (igen hosszú Slovnaft leállás) miatt szenvedett... ... itt továbbra is az INA a nehezék, a horvát leány hozzájárulása nélkül az eredmények sokkal jobbak lettek volna a gáz szegmensben javult az üzemi szintű teljesítmény, főként az INA gázkereskedő cégének köszönhetően az eladósodottság csökkent optimista hangvételű menedzsment kommentár a közel-keleti befektetők továbbra is nagytulajdonosok, vagyis legutóbb nem a Dana és a Crescent adott el részvényeket az idei első félévi riportált EBITDA és nettó profit 10, illetve 25%-kal marad el az elemzői várakozások időarányos részétől, ami könnyen elemzői leminősítéseket eredményezhet a közeljövőben. A MOL szempontjából a negyedéves eredményeknél sokkal fontosabb, hogy mi lesz a horvátokkal folytatott maratoni tárgyalás sorozat eredménye, az INA ugyanis láthatóan gyenge láncszem a gépezetben alacsony hatékonyságú eszközei miatt. A horvát leány teljesítményében pedig radikális fordulat akkor következhet csak be, ha az INA irányításáról sikerült megállapodni, ami a legutóbbi forduló, és az arról kiszivárgott információk alapján nem lesz könnyű. A menedzsment ma délelőtt szokásos módon videóinterjú keretében beszél a negyedévről, ezen a kilátásokkal kapcsolatos lényeges információk is elhangozhatnak, ami ugyancsak befolyásolhatja az összképet.

Milyen lett a jelentés?. Ma hajnalban tette közzé az idei második negyedévre vonatkozó eredményeit a MOL, melyek az elemzői várakozások fényében összességében kedvezőtlenül alakultak, valamennyi fontosabb eredménysoron alulteljesített a társaság. Az iparágban kiemelten figyelt, egyszeri tételektől és készletátértékeléstől megtisztított EBITDA 3%-kal volt alacsonyabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés