Előfizetői tartalom

MOL: ebből nem lesz örömtánc

Sándor Dávid
A várakozásoknál jóval gyengébb második negyedéves gyorsjelentést közölt ma hajnalban a MOL, amiben a downstream és gázszegmensek által okozott csalódás játssza a főszerepet. Mivel a papírok árazási oldalról sem tekinthetők különösképpen vonzónak, a negyedéves számok hatására akár lefele is veheti az irányt a részvény árfolyama a mai kereskedésben. A gyorsjelentés főbb pontjai: - az üzemi eredmény szintjén új, még a 2008. végit is alulmúló mélypont; - amit elsősorban a downstream szegmensnek a készletátértékelés és finomítói leállások miatti vesztesége magyaráz; - a 12 havi gördülő downstream üzemi eredmény eddig nem látott veszteséget mutat; - kiszűrve viszont a készletátértékelés és egyéb egyszeri hatásokat, a downstream profit emelkedni tudott; - az upstream szegmensben is lejjebb került a profit az árak és volumenek csökkenése miatt; - a vegyiparban a veszteség mérséklődött, a nagyleállások miatt nem tudta teljes mértékben élvezni a szegmens a táguló termékárréseket; - a gáz midstreamben is nagyot esett a profit. - nettó szinten azonban sikerült mérsékelt pluszban tartani az eredményt. Várhatóan nem a második negyedév, konszenzustól érdemben elmaradó számai lesznek azok, amik hatására a vállalatra vonatkozó eredményvárakozások csökkenő trendjében végre fordulat következik. Sőt, az inkább ráerősíthet majd az eddigi kedvezőtlen folyamatokra. Márpedig a MOL mutatószám alapú értékeltsége már a jelenlegi eredményvárakozások és árszintek mellett is inkább semlegesnek mondható, ami alapján megvan annak a lehetősége, hogy a gyorsjelentés eladókat csaljon a részvények piacára.

Milyen lett az eredmény?. Az elemzői várakozásoktól jelentősebb mértékben elmaradó második negyedéves számokat közölt ma hajnalban a MOL. A vállalat az upstream szegmensben tudta egyedül hozni a vártat, a dowstream a készletátértékelés vesztesége miatt lett nagy negatív meglepetés, de a gáz szegmensben is jelentős az alulteljesítés. A konszenzus tényszámokkal való...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés