Előfizetői tartalom

Nagy veszély leselkedik a MOL- finomítókra?

Sándor Dávid
Keleti veszély fenyegeti az európai finomítókat, szakértők szerint ugyanis az orosz dízelexport megugrása pár éven belül jelentős nyomást helyezhet majd a szektor profitabilitására. Oroszországban felsőbb utasításra egyre nagyobb összegeket ölnek finomítói modernizálásokba, aminek hatására az ország felől éveken belül jelentős mennyiségű benzin és gázolaj áraszthatja el Európát. A kontinens gyenge növekedési kilátásai miatt a finomítók már jelenleg is szenvednek, az orosz terjeszkedés pedig csak újabb csapásként jelentkezhet. Bár eddig a termék kihozatalán belül nagyobb gázolajjal büszkélkedő olajcégek (mint például a MOL) a szegmensen belül relatíve kedvezőbb kilátásokkal bírtak, az orosz dízelexport felfutása akár számukra is egyre jelentősebb kockázatot jelenthetnek.

Nagyot ugrik az orosz dízelexport Úgy tűnik hamarosan beérhet az oroszok utóbbi években mutatott fáradtságos munkája, hiszen a Facts Global Energy szakembereinek becslése szerint az ország jövőre 50%-kal növelheti az alacsony kéntartalmú dízel üzemanyag exportját. Az oroszok nyomulásának ráadásul itt még nincs vége, hiszen a gazdasági növekedés megtámogatása érdekében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés