Előfizetői tartalom

Összeomlott az olaj - Itt a tuti stratégia!

Gayer Attila, CFA
Egyre meredekebb görbét rajzolnak ki a határidős olajárak, ami mellett számításaink szerint már megéri piacra lépni az arbitrázs profitra éhes szereplőknek, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint tankereket bérelni és az azonnali piacon megvett, majd határidőre eladott olajat letárolni. Több nagy piaci szereplő már tengerre küldte olajjal megpakolt hajóit, a folyamatnak azonban egyelőre még csak az elején vagyunk, most még a bérleti költségek relatíve alacsonyak és tároló kapacitás és bőven áll rendelkezésre. A tankerbérletek felfutásával számolnak a flottákat üzemeltető cégek is, többen közülük nyilvános részvénykibocsátás keretében terveznek tőkebevonást. Az arbitrázs tevékenység folytán beindulhat a piaci stabilizáció, a spot és a határidős árak közti különbség csökkenhet, a határidős görbe laposabbá válhat, a növekvő tárolási aktivitás pedig enyhítheti az olajárakra nehezedő nyomást.

Jelentős túlkínálat az olajpiacon Miközben a globális olajkeresleti várakozások folyamatosan csökkennek és a kínálat változatlanul stabil, az olajpiacon jelentős túlkínálat mutatkozik, ennek mértéke jelenleg is nagyjából napi 1,5 millió hordó körül lehet. Az előrejelzések szerint pedig egy darabig még fennmaradhat a tetemes túlkínálat, hiszen a megváltozott piaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés