Öt dolog, ami miatt szeretik a Molt külföldön

2017. január 12. 11:35    
nyomtatás
 
Közzétette a Bank of America Merrill Lynch legfrissebb elemzését az EEMEA régió finomítóira vonatkozóan: az ágazat kilátásai nem éppen kedvezőek, a Molra viszont nagyon optimisták, a papírok az elemzőház szerint több mint 26 ezer forintot érnek. Az INA részesedés értékét jelentősen a piaci ár alá becsülik.

Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Romló folyamatok a finomítóknál


Az október-november közti időszakban az európai finomítók igencsak profitáltak a finomított termékárrések emelkedéséből, ugyanakkor az iparági kilátások így is inkább borúsak, elsősorban az alábbi tényezők miatt:

  • A dízel árrések várhatóan mintegy 2 dollárral eshetnek hordónként Észak-Nyugat-Európában az idei évben 2016-hoz képest
  • A benzin árrések felépülése pedig visszafogott lehet csak, kevesebb mint 2 dollárral nőhetnek a spreadek hordónként idén
  • Ősszel az európai finomítóknál nem tervezett karbantartások zajlottak, ami átmeneti hatás volt és közrejátszott az árrések magas szinten tartásában


Az említett tényezők, valamint a Brent-Ural különbözet várható normalizálódása következtében finomítói marzsok 2017-ben hordónként 0,3-2,3 dollárral csökkenhetnek az EEMEA finomítóknál.

Öt dolog, ami miatt szeretik a Molt külföldön

Forrás: BAML, Portfolio

A szektornak nem fog kedvezni az sem, hogy a petrolkémiai árrések is tovább mérséklődhetnek 2017-ben. A marzsok 2015-ben rekordszintre ugrottak, főként a megnövekedett kereslet és az újrakészletezés miatt. Azóta az árrések jelentősen csökkentek, a Molnál például a csúcsnak számító 800 EUR/tonna feletti értékről 500 EUR/tonna feletti szintre csökkent az integrált petrolkémiai fedezet. Az idén és jövőre is folytatódhat a marzsok szűkülése, a Molnál 500 EUR/tonnára eshet az integrált fedezet.

Öt dolog, ami miatt szeretik a Molt külföldön

Forrás: BAML, Portfolio

Mi lesz a Mollal?


Az EEMEA finomítók között az egyik kedvenc most a Mol, ahol a Bank of America Merrill Lynch 16 százalékkal, 26 400 forintra emelte célárát vételi ajánlás mellett. A Molra az alábbiak miatt igen optimista az elemzőház:

Emelkedő olajárak kedvező hatása

Az ágazat többi szereplőjével ellentétben a Mol egy vertikálisan integrált cég, jelentős kutatás-termelési kitettséggel, 2017-ben várhatóan az EBITDA 47 százalékát adja majd ez a szegmens. A bank emelkedő olajárral számol, egészen 61 dollárig, aminek a legnagyobb kedvezményezettje a szektorban így a Mol lehet. Ezt a hatást erősítheti, hogy a Mol kitermelése 2018-ban napi 115 ezer hordóra nőhet.

Vonzó cash flow hozam

2017-2021 között a Mol beruházásai stabilan évi 1-1,1 milliárd dollár körül alakulhatnak, 2016-2018 között pedig a társaság évi 200 milliárd forint feletti szabad cash flow-t érhet el, ami meglehetősen vonzó, 12,6-14,4 százalékos cash flow hozamot jelent.

Osztaléknövekedés

A magas várható cash flow hozamok mellett az elemzőház szerint valószínű az osztalékemelés, 2016 után 600 forintos, 2017 után pedig 650 forintos részvényenkénti osztalékkal számolnak, ami 3,3, illetve 3,5 százalékos osztalékhozamot jelent. A Molnak a BAML szerint lehetősége van az osztalékemelésre, mivel beruházási szintje stabil, eladósodottsága pedig alacsony.

Öt dolog, ami miatt szeretik a Molt külföldön

Forrás: BAML, Portfolio


Egyedi katalizátorok

Ezek között a legfontosabb talán az INA eladása. Az INA piaci kapitalizációja alapján a Mol részesedésének értéke 2 milliárd dollár körüli, ennél azonban jóval alacsonyabbra értékeli a részesedést a Bank of America Merrill Lynch, mindössze 247 millió dollárra, elsősorban az igen alacony likviditás és az INA gyenge operatív teljesítménye miatt. Ha piaci áron tudja eladni az INA-t a Mol, az részvényenként 5500 forintot jelentene.

További katalizátorként szolgálhatnak a saját részvény bevonások, tavaly 2 százalékos sajátrészvény állományt vontak be.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium