Üzlet

Térdre rogyasztja az olajár az OMV-t

Portfolio
A várakozásoknál szinte minden soron kedvezőbb negyedéves eredményeket tett közzé az osztrák OMV, azonban a befektetőket ez sem nyugtatta meg igazán, a részvények több mint 1 százalékot estek ma reggel. A hosszú távú folyamatok igen kedvezőtlenül festenek a Mol szektortársánál, melyet láthatóan igen megvisel az alacsony olajár környezet, a tisztított 12 havi gördülő üzemi eredmény 11 éves mélyponton van. A kutatás-termelés nyeresége a negyedévben eltűnt, a finomítás-kereskedelem teljesítménye pedig romlott.

Milyen lett a negyedév?

Ma reggel tette közzé a második negyedévre vonatkozó részletes eredménybeszámolóját az osztrák olajipari társaság, az OMV, mely az elemzői várakozások fényében kedvező lett, valamennyi fontosabb soron sikerült túlszárnyalni a várakozásokat. Az egyedüli csalódást a kutatás-termelési üzletág okozta, mely kereken nullás teljesítményt mutatott a tisztított üzemi eredmény szintjén, míg a Reuters elemzői konszenzusa minimális nyereséggel számolt.

Térdre rogyasztja az olajár az OMV-t
A bázisidőszakhoz képest persze most is meredek visszaesés látszik az eredményekben, amit ezúttal is elsősorban az év/év alapon jelentős csökkenést mutató olajár magyaráz: egy évvel ezelőtt a kutatás-termelés még 116 millió eurós üzemi eredményt ért el, ami mostanra teljes egészében eltűnt. A bázishoz képest persze a finomítás kereskedelem eredménytermelő képessége is romlott, miután a finomítói marginok szűkültek.

Az OMV-nél a hosszabb távú profit folyamatok meglehetősen rosszul festenek, a 12 havi gördülő tisztított üzemi eredmény a negyedévben tovább csökkent, 11 éve nem látott mélységbe. A kutatás-termelési üzletág eredménytermelése éves gördülő alapon is veszteséges már, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa.

Térdre rogyasztja az olajár az OMV-t
Az osztrák olajcéget láthatóan sokkal jobban megviseli az olajipart érintő válság, mint a Molt, ami nagy részben az elmúlt évek stratégiai lépéseinek is a következménye: hosszabb ideig tudatosan építették le a finomítói üzletágat, és erősen az upstream mellett tették le a voksukat. Itt is a legnagyobb felvásárlások a közelmúltban az északi-tengeri térségben történtek, ami az egyik legdrágább kitermelő régió az egész világon.
Kutatás-termelés
A szegmens üzemi szinten nullás eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi, 116 millió eurós nyereséggel. Az üzletág teljesítményét kedvezőtlenül befolyásolta, hogy:

  • a Brent átlagára a negyedévben közel 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban
  • aminek hatására az átlagos realizált kőolajár 32 százalékkal, az átlagos realizált gázár pedig 19 százalékkal csökkent


Ezek kedvezőtlen hatását csak tompítani tudta, hogy a kitermelés 3 százalékkal, napi 316 ezer hordóra emelkedett, köszönhetően a norvég kitermelés felfutásának, itt napi 24 ezer hordóval termeltek ki több olajat. A gigaméretű Edvard Grieg mező termelése 2015 végén indult meg. Továbbá 15 százalékkal csökkentek a termelési költségek az OMV által meghirdetett költségcsökkentési programnak köszönhetően.

A negyedévben jelentős összegű, 600 millió eurót meghaladó leírások terhelték az OMV számait ebben a szegmensben, ennek tetemes része a Rosebank mezőben lévő 30 százalékos részesedés eladásához kapcsolódott. A társaság részesedése ezt követően a mélytengeri olaj-és gázmezőben 20 százalékra csökken. Az 50 százalékos részesedésen az OMV 530 millió eurós leírást számolt el.

A kutatás-termelés beruházásai 73 százalékkal csökkentek, összhangban az új upstream stratégiával.
Finomítás-kereskedelem
Az eredmények itt is romlottak a bázishoz képest, az egyszeri tételek és készletátértékelés nélküli üzemi eredmény 7 százalékkal, 250 millió euróra csökkent. A visszaesés főként a kőolaj feldolgozás romló teljesítményének volt köszönhető, amit a szűkülő finomítói marginok, valamint tervezett finomítói karbantartások magyaráztak.

A petrolkémia eredménye is csökkent, itt a bázisidőszaki árak voltak extrém magasak, a kiskereskedelem viszont javuló eredményességet tudott felmutatni.

A szegmensben 171 millió eurós beruházást hajtott végre az OMV, ami elsősorban a finomítók hatékonyságjavításához kapcsolódott.

Térdre rogyasztja az olajár az OMV-t

Mire számít a menedzsment?

A menedzsment a negyedéves beszámolóban az alábbi várakozásokat fogalmazta meg:

  • 2016-ra változatlanul 40 dolláros átlagos Brent árfolyammal számolnak
  • a csoportszintű kitermelés valamivel napi 300 ezer hordó felett alakulhat az idei évben, ami kissé javuló előrejelzés a korábbi negyedévhez képest
  • a finomítói marzsok a második félévben az idei első féléves szintek alatt lehetnek
  • a petrolkémiai marzsok 2015-höz képest csökkenhetnek
  • 2016-ban 2,2 milliárd eurós beruházással számolnak, ami 0,2 milliárd euróval alacsonyabb a korábbi negyedévben adott várakozásnál
  • 2016-ban a tervezett 100 millió eurós költségcsökkentést a vártnál korábban elérheti az OMV
  • 2017-re pedig új, 150 millió euró feletti költségcsökkentési célt határoztak meg

Árfolyamreakció

A befektetők negatívan fogadták az OMV eredményeit, a részvények több mint 1 százalékot estek Bécsben a tőzsdenyitást követően. Ezzel az osztrák ATX index komponensei között az egyik leggyengébb teljesítményt mutatják.

Térdre rogyasztja az olajár az OMV-t
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde