Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát

2017. július 17. 16:40    
nyomtatás
 
Legkevesebb az utóbbi két évtized legrosszabb gabonatermése ígérkezik Olaszországban és Spanyolország bizonyos területein a Dél-Európát pusztító súlyos szárazság és hőség miatt. Az aszály gyakorlatilag minden növénykultúrában, így például az olajfa- és mandulaültetvényekben is jelentős károkat okozott.


A mediterrán térségben több helyen már hónapokkal korábban lehetett észlelni a közelgő drámai mértékű aszály jeleit, hiszen már tél végére, tavasz elejére jelentős csapadékhiány alakult ki. A szárazság emellett rendkívüli hőhullámokkal is együtt járt, akadnak farmerek, akik ventillátorokkal igyekeznek hűteni a forróságtól szenvedő szarvasmarhákat. Különösen súlyosan érintette az extrém időjárás Kasztília és Leónt, Spanyolország legnagyobb gabonatermesztő régióját, ahol a becslések 60-70 százalékos aszálykárról szólnak.
Ez az év nem rossz volt, hanem katasztrofális. Nem emlékszem ehhez hasonló évre kisgyerekkorom, 1992 óta
- idézte a Reuters Joaquin Antomio Pino spanyol gabonatermesztőt.

A gazda több táblát le sem aratott, mivel a megmaradt csekély mennyiségű gabonából származó bevételek előre láthatólag még az aratásban résztvevő munkások béreit sem fedezték volna.

Míg az EU összességében jelentős gabonaexportőr, Spanyolország és Olaszország importra szorul, amely igényét egyebek mellett Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Ukrajnából elégíti ki. A 2017/2018-as piaci évben a spanyol búzaimport-igény várhatóan több mint 40 százalékkal emelkedik az előző évhez képest és elérheti az 5,6 millió tonnát az Agroinfomarket adatai alapján. A szárazság az árupiacon sem maradt hatástalan, a búza határidős jegyzései átlagosan 6 százalékkal emelkedtek június eleje óta, noha a viszonylag kedvező franciaországi terméskilátások alapján az EU megfelelő idei ellátása biztosítottnak tűnik.

Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát

Részletekért katt a képre!
Forrás: isciences.com

Spanyolország és Olaszország egyben a világ legjelentősebb olívaolaj-termelői is. A termelés várhatóan mindkét országban esik majd, Olaszországban pedig, ahol a mostani szárazság csak tovább súlyosbította az elmúlt években a rovarok és bakteriális fertőzések által okozott nehézségeket, különösen meredek zuhanás valószínűsíthető, így az ország olívaolaj-termelése 60 százalékkal eshet vissza idén a Nemzetközi Olívaolaj-tanács előrejelzése szerint. Korábban nem volt rá példa, de az idei évben először idén bizonyos területeken már öntözni kellett az olajfa-ültetvényeket.

A szárazság más ültetvényekben is károkat okozott, a Coldiretti, az olaszországi mezőgazdasági termelők egyesülete szerint az olasz farmereknek okozott kár értéke már meghaladja az 1 milliárd eurót. Ehhez hasonlóan Spanyolországban is gyakorlatilag minden ültetvényt hátrányosan érintett a kedvezőtlen időjárás, még az üvegházakat is, hiszen az öntözési célra rendelkezésre álló víz mennyisége erősen csökkent az aszály miatt.
A gabona és az olíva mellett a dió, a mandula és a pisztácia termésmennyiségei valószínűleg szintén mind jelentősen zuhannak idén, de az emelkedő hőmérsékletet és csapadékhiányt a szőlő is nehezen viseli.
A spanyol mandulatermés például várhatóan 23 százalékkal marad el az előző évitől a fiatal spanyol gazdák szervezete szerint.

Az emelkedő hőmérsékletet sokan egy hosszabb távú trend részének látják, amely már a régió mezőgazdasági tevékenységének életképességét is veszélyezteti. Tudományos előrejelzések szerint a klímaváltozás hatására az ideihez hasonló hőhullámok és aszály egyre gyakoribbak lehetnek a következőkben. Tovább árnyalja a kilátásokat, hogy mindez természetesen nem csupán Európát érinti, de azon régiók jelentős részét is, ahonnan Európa mezőgazdasági növény importja származik.

Címlapkép: MTI, Czeglédi Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Garázscégből épített autókereskedést az egykori válogatott autóversenyző (x)

A családi vállalkozás veterán autók építésével is foglalkozik. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium