Radikális zöld fordulatot javasolnak már a legmagasabb szinten is

2017. július 16. 11:35    
nyomtatás
 
Drasztikus változtatásokat javasol az európai pénzügyi szabályozásban egy, az Európai Bizottság által életre hívott szakértői csoport a közösség fenntarthatósági céljainak elérése érdekében. A praktikusan a klímaváltozást kiváltó okok korlátozására vonatkozó jelentésük alapján egyebek mellett teljesen megszüntetnék a fosszilis iparágak és energiahordozók, így a szén, olaj és gáz közfinanszírozását a 28 tagú közösségben.


A "Financing a sustainable european economy" című jelentés ugyan egyelőre előzetes, de viszonylag konkrét javaslatokkal igyekszik kijelölni az utat, hogyan is kellene az Európai Unió fenntarthatósági céljait a pénzügyi rendszerével összehangolnia. A jelentést készítő csoport megalakításával az Európai Bizottság célja éppen az volt, hogy az jelentések készítésével és egyéb módokon is igyekezzen a pénzügyi rendszert a hosszú távú környezetvédelmi és társadalmi célok megvalósítása irányába terelni.

A tavaly decemberben felállt fenntarthatósági szakértői csoport víziója szerint az EU költségvetésének következő felülvizsgálata "jelentős lehetőséget" kínál arra, hogy a tiszta technológiákra fordított beruházásokat növeljék, és hogy "a fosszilis energiahordozókat és egyéb fenntarthatatlan projekteket kizárják" a közfinanszírozásból.
A csoport azt javasolja, hogy energetikai célokra közpénzeket csak a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság támogatására lehessen használni. A jelentés szerint évente hozzávetőleg 180 milliárd eurót kellene az EU ambiciózus klíma- és energiapolitikai céljaira, a gazdaság dekarbonizációra fordítani.


A jelentést minden bizonnyal üdvözölni fogják a környezetvédelmi csoportok, amelyek hosszabb ideje igyekeznek már nyomást gyakorolni az Európai Befektetési Bankra (EIB) és más pénzügyi intézetekre annak érdekében, hogy megszüntessék a többnyire erősen környezet- és egészségkárosító fosszilis energiahordozók közforrásból történő finanszírozását. A csoport ugyancsak úgy véli, az EU közösségi bankjainak vezető szerepet kell betölteniük a fenntarthatatlan beruházásoktól történő eltávolodási, elidegenítési folyamatban.
Szándékosan nem jelöltünk ki konkrét határidőket tartalmazó menetrendet, a fő cél ugyanis egyelőre a teendők meghatározása volt. A pénzügyi szabályozás hozzáigazítása a fenntarthatósági célokhoz nem történhet meg egyetlen tollvonással, és bizonyos időbe telik. Ugyanakkor nem lesz szükség a pénzügyi reguláció teljes rendszerének újraírására sem. Ehelyett a jelentés azon kulcsterületek meghatározására fókuszál, ahol módosításokra, valamint speciális és célzott javaslatok kifejlesztésére van szükség
- fogalmazott Christian Thimann, a csoport elnöke, az AXA fenntarthatósági igazgatója az Euractivnak.

A fosszilis iparágak és energiahordozók fokozatos kizárását a közforrású finanszírozásból várhatóan heves viták kísérik majd, azonban az EU víziójának megvalósulását támogatja, hogy a húsztagú csoport munkájába bevont befektetők dollár ezermilliárdos értékben kontrollálnak eszközöket. Az is borítékolható, hogy a célok megvalósítása a vállalatok mellett a regionális és nemzeti politikával is konfliktusokhoz vezet majd. Egyelőre nem világos például az sem, hogy a hivatalosan az ellátásbiztonságot és forrásdiverzifikációt szolgáló gázvezeték fejlesztések hogyan vonhatóak ki a közfinanszírozásból. Márpedig az Európai Bizottság jelenlegi gyakorlata rendre jelentős támogatásokat biztosít a jellemzően fosszilis energiahordozók felhasználását elősegítő infrastrukturális fejlesztésekhez.

A csoport a sürgetű szociális kihívásokat - magas munkanélküliség, növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek, a nyugdíjrendszer jövője, a lehetőségekhez való hozzáférés hiánya - is a fenntarthatósági kérdés keretében kezelné. A jelentés szerint erőfeszítésekre van szükség azért, hogy a magántőkét mozgosítani lehessen a fenntartható fejlődés szociális dimenzióiban, és a közfinanszírozás fokozására szólít fel a társadalmi szolidaritás népszerűsítése érdekében.

A jelentés főbb előzetes ajánlásai:
  • A fenntartható eszközökre vonatkozó osztályozási rendszer fejlesztése;
  • A zöld kötvényekre és egyéb fenntartható eszközökre vonatkozó európai standard és címke rendszer alapítása;
  • Annak rögzítése, hogy az úgynevezett bizalmi felelősség elve a fenntarthatóságot is felöleli;
  • A környezet-társadalom-kormányzat témákra vonatkozó jelentési követelmények erősítése;
  • Fenntarthatósági teszt bevezetése az EU pénzügyi vonatkozású törvényalkotási folyamatában;
  • Fenntartható keretrendszer kialakítása az infrastrukturális beruházások finanszírozása területén;
  • Az európai felügyeleti ügynökségek szerepének erősítése a környezet-társadalom-kormányzat összefüggésű kockázatok értékelésében;
  • Az energiahatékonysági beruházások támogatása új számviteli szabályok bevezetése által is


A jelentést első körben nyilvános meghallgatáson ismerteti majd a csoport július 18-án, amikor is az érdekelt feleknek lehetőségük nyílik véleményezni a dokumentumot, a végső, immár konkrét politikai ajánlásokat is tartalmazó verzió pedig decemberre készülhet el.

Címlapkép: MTI/EPA, Julian Stratenschulte

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Garázscégből épített autókereskedést az egykori válogatott autóversenyző (x)

A családi vállalkozás veterán autók építésével is foglalkozik. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium