Fontos bejelentés várható Brexit-ügyben

2017. december 7. 20:23    
nyomtatás
 
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke péntek délelőtt nyilatkozatot tesz Brexit-ügyben - közölte Tusk irodája csütörtökön. A bejelentést - amelynek konkrét tárgyáról egyelőre nem lehet tudni - várhatóan a reggeli órákban teheti meg Tusk, valószínűleg még 8 óra előtt, mivel 8:15-kor tervezett látogatásra indul éppen Magyarországra.


Tusk korábban december 4-ét jelölte meg abszolút határidőnek, ameddig a briteknek egy, az EU számára elfogadható javaslattal kellene előállniuk, ha azt akarják, hogy a december 15-én kezdődő EU-csúcsot követően a második szakaszba léphessenek a tárgyalások. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szóvivője pedig korábban azt mondta, Theresa May brit kormányfőnek vasárnapig van határideje arra, hogy visszatérjen Brüsszelbe az egyezmény lezárása érdekében.

Theresa May brit miniszterelnök ugyan a nevezett napon is Brüsszelben tárgyalt a kilépés feltételeiről, és bár a híradások szerint az egyeztetések jól haladtak, a megállapodást az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) ellenállása miatt mégsem sikerült megkötni, mivel a párt nem támogatta az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására kidolgozott tervet.

A tárgyalások azonban a Reuters szerint ezt követően folytatódtak, így az EU vezetői várhatóan a kereskedelmi tárgyalások megnyitásáról dönthetnek jövő pénteki, december 15-i csúcstalálkozójukon.

Az alku elmaradásának következményei súlyosak lehetnek. Tusk még októberben azt mondta, amennyiben ezév végéig nem sikerül megállapdni a feltételekben, az EU újratervezheti a tárgyalásokhoz való viszonyát annak érdekében, limitálja a 2019 márciusában várható kilépés negatív hatásait. A héten korábban magas rangú tisztviselők úgy nyilatkoztak az ügyről, hogy az egyezség meghiúsulása rövid távon akár May miniszterelnöki pozícióról történő lemondását is eredményezheti, ami önmagában jelentősen megzavarhatja és tovább bonyolíthatja a tárgyalási folyamatot.

(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium