Előfizetői tartalom

Ilyen nincs, a Tesla túlszárnyalta önmagát! (3.)

Ezúttal sikerült a bravúr Elon Musk és csapatának: az eladások abban az ütemben pörögtek, ahogy azt korábban jósolták és az elemzők várták, ráadásul az agresszív nemzetközi terjeszkedés és a nagyobb fokozatra kapcsolt gyártás költségei nem hatottak olyan negatívan a vállalat működésére, mint azt sokan gondolták. Az amerikai részvénypiacok zárása után közzétett második negyedéves számokra a befektetők izgatottan reagáltak, az árfolyam mindkét irányba kilengett, jelenleg a csütörtöki záróértéke közelében tartózkodik. A jelentés főbb pontjai Pozitívumok: A cég rekord mennyiségű (7 579 darab) Model S-t értékesített a második negyedévben; Ezzel meghaladták saját és az elemzők várakozásait; Nőttek az eladások az Egyesült Államokban, A felpörgő (16%-os növekedés a Q1-hez képest) gyártásnak köszönhetően rekord mennyiségű (8 763 darab) járművet állítottak elő (ezzel 800 darab/hétre nőtt a gyártókapacitás Fremontban); Az üzemi marzs (non-GAAP) 26,8 százalék volt (az elemzők 26,1 százalékra számítottak); A nettó eredménysoron (non-GAAP) 16 millió dolláros nyereség képződött (szemben az elemzők által várt 3 millió dollárral); Ez pedig 11 centes (non-GAAP) nyereséget eredményezett részvényenként (ami messze meghaladta az elemzők által várt 4 centes EPS-t); Az átalakított gyártósoron már jövő héten indulhat az Model X gyártása; Az előrejelzések szerint 9 000 járművet gyárthatnak a harmadik negyedévben; A negyedik negyedévben kicsivel több, mint 1 000 autót gyárthatnak hetente; Tartható a 2014-re kitűzött 35 ezer jármű értékesítése; Újabb szalonok nyitnak és újabb töltőállomások épülnek majd világszerte. Negatívumok: A cég nettó eredménye és egy részvényre jutó nyeresége is elmaradt az egy évvel korábbiaktól a GAAP számviteli rendszere szerint; Az értékesítési, általános és adminisztratív költségek tovább nőttek az agresszív terjeszkedés hatására; Ezen a soron további növekedésre számít a Tesla az idei beruházások hatására. Kevés konkrétum hangzott el az új "Gigafactory-vel" kapcsolatban.

Így szerepelt a Tesla a második negyedévben A Tesla Motors 7 579 darab Model S-t értékesített a második negyedévben, ami közel megegyezett az elemzők által várt 7 561 darabos eladási adattal. Jó hír, hogy az észak-amerikai megrendelések növekedtek, holott sokan a kereslet visszaesésére számítottak már. Ráadásul a társaság tovább tudta növelni gyártókapacitását 800...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés