Ingyenes közműcsatlakozás: eljárás indul a trükköző szolgáltatók ellen

mti
2017. október 12. 13:55    
nyomtatás
 
A kormány gyorsítani kívánja a közmű-engedélyezési eljárásokat, a gázcsatlakozások esetében akár 100, a villanynál 150 nappal is megrövidülhet a folyamat családok, a kis- és középvállalkozások számára. A szolgáltatók a program eddigi lépéseinek szigorú ellenőrzésére számíthatnak, a kormány eljárást kezdeményez minden olyan esetben, amikor egy szolgáltató megpróbálja "elszabotálni" a közműcsatlakozások ingyenességét vagy az eljárások gyorsítását.


Folytatódik a Könnyű közmű elnevezésű program; a kormány ezzel kapcsolatos döntése nyomán a Miniszterelnökség szeptember 26-án benyújtotta a második versenyképességi törvény tervezetét az Országgyűlésnek - mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A tervezett intézkedések értelmében gázkészülékcseréhez nem kell majd az elosztótársaság külön engedélye az üzembe helyezéshez, hanem a felelős tervező tud majd nyilatkozni a műszaki megfelelőségéről. Megszüntetik az eddigi gáztömörség-vizsgálatot, amely nem jelezte az élet- vagy közveszélyt; ezzel szemben a gázszivárgást ingyenesen ellenőrzik majd, amivel elkerülhetővé válik, hogy az elosztó az őszi-téli időszakban hónapokra lezárja a szolgáltatást.

Emellett egységessé teszik a közműszektorban a részszámlák kibocsátásának szabályait: egyszerre legfeljebb háromhavi számlát lehet majd kiküldeni és a fizetési esedékességet havonta egyenlően kell majd megállapítani.

Az államtitkár elmondása szerint a program kezdete óta több lakossági jelzést is kaptak arról, hogy az ország egy-egy területén az adott szolgáltató nem biztosította vagy valamilyen feltételhez kötötte a díjmentes közműcsatlakozás lehetőségét. Az is előfordult, hogy más jogcímen be akarták szedni a fogyasztótól a pénzt.
A kormány azonban eljárást kezdeményez minden olyan esetben, amikor a szolgáltató megpróbálja "elszabotálni" a csatlakozás ingyenességét vagy az eljárás gyorsítását - mondta.

Visszamenőlegesen megerősítik a díjmentesség törvényi garanciáit is: valamennyi közműre előírják, hogy a csatlakozási igény befogadását nem tagadhatják meg, ha valamennyi jogszabályi feltétel teljesül, vagyis az elosztó a csatlakozást nem kötheti óvadék, letét, előleg, kötbér vagy más fizetési kötelezettség teljesítéséhez.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium