Üzlet

Érik a következő magyar tech-sikersztori

Portfolio
Sokak szerint a Tresorit lehet az új Prezi, LogMeIn vagy Ustream, vagyis a következő világraszóló magyar tech-sikersztori. A cég olyan IT-s szolgáltatási területen dolgozik, amely nincs helyhez kötve: ők a cloud-titkosításban utaznak. Egyszerűbben fogalmazva egy titkosított, biztonságos Dropboxot üzemeltetnek. A Portfolio-nak azt is elmondták, hogy mostanság a Szilícium-völgyben keresnek új üzleteket, illetve a már működő szolgáltatásukat fejlesztik - részben a Microsoft felhőrendszereire alapozva.

"Titkosított Dropbox"

A Tresorit úgy definiálja magát, hogy ők egy "cloud-titkosító" cég, vagyis azzal foglalkoznak, hogy a felhasználóik titkosítva tudjanak felhőben tárolni és ott megosztani fájlokat.

A Tresorit tulajdonképpen egy "titkosított Dropbox": ugyanúgy a "sync and share", fájlmegosztó szolgáltatásban utaznak azzal a különbséggel, hogy a Tresorit nem látja a felhasználók által megosztott fájlokat.

Az is egy fontos különbség, hogy nem a magánszemélyek, hanem inkább a 100-200 fős cégek a fő ügyfeleik, több mint 10 ezer üzleti ügyféllel rendelkeznek. A szolgáltatás egyik legfontosabb technikai eleme, hogy a felhőbe feltöltött fájlokat már a felhasználó eszközén titkosítják, ezt hívják kliens oldali, vagy végpontok közötti tikosításnak, ami mindeddig feltörhetetlennek bizonyult.

Három éve indítottunk egy hacker-versenyt, kinyitottuk a szervereket, és azt mondtuk, hogy 50 ezer dollárt adunk azoknak, akiknek sikerül ellopni a felhasználói adatokat. Ugyanezt a Dropbox nem tudja megtenni. Ha egy hasonló akciót indítana, akkor másnapra kikerülnének az internetre az adatok

- mondta el a Portfolio-nak Lám István, a Tresorit alapítóinak egyike, a cég vezetője.

Egyelőre nem lesz exit

A startup 4 millió eurónyi kockázati tőkét vont be az alapítás óta, az egyik fő tulajdonosuk, a Euroventures magánbefektetőkkel együtt szállt be a cégbe. Úgy néz ki, idén érkeztek el az úgynevezett "break-evenhöz" (fedezeti pont), vagyis innentől kezdve a cég már nem viszi, hanem termeli a pénzt.

Mint Lám István elmondta, egyelőre a tulajdonosok nem tervezik az exitet, a befektetők hajlandóak kivárni, de persze minden cégnek megvan az ára. A BÉT új stratégiája ellenére - amely központjában a magyar cégek tőzsdére csábítása áll - a Tresorit nem gondolkozik a hazai tőzsdére lépésen, ugyanis klasszikus technológiai cégekből nagyon kevés van a tőzsdén Magyarországon.

Egyelőre még semmilyen tőzsde felé nem kacsingatunk, a magyar felé sem. De ha mégis erre kerülne sor, akkor az a félelmem, hogy a magyar befektetők valószínűleg kevésbé vannak felkészülve arra, hogy egy technológiai cég papírjaival kereskedjenek.

A felhőt ők is csak bérlik

Az üzleti modell különben úgy néz ki, hogy a Tresorit fejleszti a fájlmegosztó-titkosító szoftvert, ezt szolgáltatásként adja el a felhasználóinak, viszont az adatok fizikailag a Microsoft felhő-infrastruktúrájába, az Azure-ba kerülnek. A Tresorit összességében petabájtos (egy petabájt kb. 1000 terabájt) nagyságrendben tárol adatokat úgy, hogy gyakorlatilag nincs saját felhő infrastruktúrája.

A mi ügyfélkörünk olyan emberekből és cégekből áll, akik nagyon szenzitíven bánnak az adatokkal, leginkább nem is szeretnének adatokat tárolni a felhőben. De közben azt már felmérték, hogy nagyon sok előnye van a felhőnek, ugyanakkor a kockázatokat is látják ebben, ezért választanak minket.

A cég a fő profilján túl egy új termékkel (Zero Kit) próbálkozik a Szilícium-völgyben, amellyel más alkalmazásfejlesztők tudnak a Tresoritéhoz hasonló biztonságú alkalmazásokat fejleszteni. Például egy CRM alkalmazásnál a személyes adatokat már a böngészőn belül titkosítani lehet, vagy egy egészségügyi alkalmazásban is használható lehet a felhő, amire enélkül nem lenne lehetőség.

Érik a következő magyar tech-sikersztori
Lám István, Tresorit

A cikk megjelenésének támogatója a Microsoft.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai