szerző

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?

2017. szeptember 14. 05:40    
nyomtatás
 
A magyar gazdaság úszik a készpénzben, a GDP-arányos készpénzállomány szinte megtorpanás nélkül emelkedett tovább az elmúlt egy évben is. A készpénztartás nagyon olcsó, a készpénzfelvétel 150 ezerig havonta kétszer ingyenes, az átutalásokat tranzakciós díj terheli. Mindezt láthatólag egyelőre nem képes ellensúlyozni az immár kétszeres fokozatba kapcsolt kártyás POS-terminál telepítési program, és a kártyás fizetések folyamatos terjedése. Varga Mihály minisztériuma jól érzi, hogy újabb eszközökre van szüksége a készpénz elleni harcban, az egyik új fegyvere lesz ebben a vállalatok közötti és akár a lakossági készpénzmozgások korlátozása, a másik pedig az állami ki- és befizetések elektronizálása.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Banking Technology konferencián, november 16-án. Ne maradjon le róla!

Megfulladunk?

 1 2 3 következő oldal  >

Úszunk a készpénzben


Már korábban is írtunk róla, hogy a gazdasági növekedés természetes következményeként egyre több készpénzre van szükség egy gazdaságban, a fizetési eszköz likviditása így fenntartható. Ezért nem érdemes a készpénz nominális állományát önmagában vizsgálni, helyette célszerűbb például ezt a gazdasági növekedéshez viszonyítani.

A rossz hírünk az, hogy a növekedési pályán lévő gazdaságunknál gyorsabb ütemben nő a forgalomban lévő készpénzállomány, a GDP-arányos készpénzállomány az idei első negyedévben már meghaladta a 13 százalékot. Az öt évvel ezelőttihez képest közel másfélszeresére emelkedett, tavaly óta fél százalékponttal nőtt ez az arány.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?


A készpénzmennyiség változása az elmúlt években szektoronként eltérő volt:
  • A legnagyobb súlyú háztartási szektornál van a nemzetgazdaság teljes készpénzállományának 78 százaléka, amely az elmúlt öt évben 70 százalékkal nőtt. Szerencsére a háztartások készpénzállományának növekedési üteme 2016-ban már mérséklődött valamelyest (+7,9%).
  • A második legnagyobb súlyú (14,9%) szektorban, a nem pénzügyi vállalatoknál ötéves időtávon még nagyobb, 96,1 százalékos volt a készpénzmennyiség növekedése.
  • A pénzügyi vállalatoknál csak kevesebb mint harmadával nőtt a készpénzállomány az öt évvel ezelőttihez képest.
  • A készpénzállomány a legnagyobb mértékben a kormányzati szektorban emelkedett ötéves (+117%,5%) időtávon, de a teljes állománynak csak jelentéktelen része van az államnál (0,2%).

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?


Mintegy 400 milliárd forintnyi külföldi valuta van Magyarországon, ezzel együtt mutatja az alábbi ábra az egyes szektorokban a készpénzállomány megoszlását az első negyedév végén.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?


A Bloomberg egy korábbi cikkében közölt ábrája ugyan 2015-ös adatokat gyűjtött össze, de azért az sokat elmond a helyzetünkről, hogy kb. a 2015-ös Moldova szintjén van most a GDP-arányos készpénzállományunk mutatója.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
Klikk a képre!


Az MNB 3 mutatószámot szokott vizsgálni, amely a magyarországi elektronikus pénzforgalmat vizsgálja uniós összevetésben. Ezek szerint közelítünk az uniós átlaghoz az elektronikus fizetésekben, de volna még hova fejlődni itt is:

  • Az átutalások összegének GDP-hez viszonyított mutatójában már közel járunk az uniós átlaghoz: a magyar GDP 16,2-szer fordult meg az átutalási rendszerekben, az uniós átlag 17,6 volt 2015-ben ebben a mutatóban.
  • Az éves lakossági fogyasztáshoz mért elektronikus fizetések terén sokat javultunk, tavaly már 20,7 százalékon állt ez az arány Magyarországon, ugyanakkor az uniós átlag ennek közel másfélszerese (30,2%) volt 2015-ben.
  • A közüzemi és egyéb számlák elektronikus fizetésében (38,9%) viszont már nagy a lemaradásunk, de az utóbbi időben a Magyar Posta fejlesztései miatt ez is sokat javult, közelítünk az uniós átlaghoz (70%).

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?Ez a cikk folytatódik:

1. Megfulladunk?
2. Mentőöv
3. Miért úszunk készpénzben egyáltalán?
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium