Hatalmas baj van a készpénzzel, túlságosan imádjuk

2017. július 17. 14:08    
nyomtatás
 
Idén januárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy a készpénzes fizetések felső korlátját lejjebb vihetik, az országhatárokat átívelő egységes szabályozás már 2018-ban életbe léphet. A javaslatot társadalmi vitára is bocsátották, a jelek szerint azonban nem éppen a javaslat mellett foglal állást a lakosság. A nagy baj a készpénztelenítéssel, hogy imádjuk a készpénzt.


A gazdaságok "készpénzmentesítése" az egész világon forró téma, ugyanis hatalmas költséget spórolhatna meg az emberiség, ha a jóval hatékonyabb (a készpénzhez képest más kényelmetlenségekkel és korlátozásokkal járó) elektronikus fizetésre állnánk át.

Az elektronikus fizetési módozatok előnyeit felismerve természetes módon is egyre többen fizetnek kártyával mobillal, átutalással stb., de a folyamat felgyorsítása érdekében sok kormány tesz lépéseket (az NGM és az MNB is ebbe az irányba mutató szabályozói lépéseket hoz). Nem véletlenül, a fizetések digitalizálása sokat javít az adóbeszedés hatékonyságán, nagy szerepe van a szürkegazdaság visszaszorításában. Csakhogy egy nagy gond van: Európában a lakosság ragaszkodik a készpénzhez.

Több mint 30 ezer európai vett részt a készpénzes fizetések limitjének szigorításáról szóló társadalmi egyeztetésen, a kérdőívet kitöltők 95 százaléka ellenezte, hogy uniós szinten csökkentsék a készpénzfizetés felső korlátját.


Feltették a következő kérdést is:
Hogyan profitálhatna Ön, a vállalkozása vagy szervezete abból, hogy uniós szinten korlátoznák a készpénzhasználatot?

A válaszadók 99,18 százaléka erre a kérdésre "nincs válasz" opciót adott meg, vagyis az összes konzultáló kevesebb mint egyetlen százaléka tudott bármilyen érvet felsorakoztatni a készpénztelenítés mellett.

A fentieket árnyalhatja, hogy a válaszadók 37 százaléka német, 19 százaléka osztrák volt, és Japán után a fejlett gazdaságok közül ebben a két országban az egyik legnagyobb a készpénzhasználat. A németek készpénzimádatáról legutóbb itt írtunk.

Az emberek legnagyobb baja a készpénztelenítéssel az, hogy a szabályozás ártana a magánélet és a személyes névtelenség védelmének.

A válaszadók 87 százaléka szerint készpénzzel fizetni egy fontos szabadságjog.


Az Európai Bizottság szerint meg nem az, de ez a javaslat egyébként is csak korlátozásról szól, nem pedig teljes tiltásról, így ez inkább részletkérdés.

Az MNB számításai szerint Magyarországon a fizetési tranzakciók akkor lennének olcsóbbak elektronikusan, ha legalább 40 százalékuk így zajlana. Most olyan 20-25 százalék körülire becsülik az arányukat, tehát még van hova fejlődni. Összehasonlításképpen az ebből a szempontból mintaállamoknak tekinthető skandináv országokban 70-80, a briteknél kicsivel 50 százalék felett jár az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben.

Hatalmas baj van a készpénzzel, túlságosan imádjuk


Itthon a bankkártyás fizetés tűnik a készpénz legnagyobb kihívójának, de 2019- második felétől már az azonnali utalás és a remélhetőleg erre épülő új szolgáltatások is beszállnak majd a készpénz elleni harcba.

Hatalmas baj van a készpénzzel, túlságosan imádjuk


És bár nyilván a konzultációból levonható tanulságok érvényessége korlátozott (nem reprezentetív felmérés Európára valószínűleg semmilyen szempontból) azért az egy fontos tanulság, hogy nagyon sokan ragaszkodnak foggal-körömmel a készpénzhez. Kíváncsiak vagyunk, hogy olvasóink hogyan vélekednek erről.(Zerohedge)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium