Előfizetői tartalom

Hol van Európa helye a mesterséges intelligencia új világában?

Portfolio
Az Egyesült Államok után mára már Kína is valódi mesterséges intelligencia nagyhatalommá vált, ugyanakkor Európa lemaradni látszik. A felismerés megszületett, mind nemzetállami, mind európai szinteken, de a felzárkózás nem könnyű. Hiába születnek jó kutatási eredmények, prototípusok az öreg kontinensen, ha a meghatározó üzleti vállalkozások, amik az eredményeket el tudják vinni a hétköznapokba máshol születnek és erősödnek meg. Ráadásul a modern mesterséges intelligencia az adatvagyonra épül, ami azt is jelenti, hogy a széles körben használt alkalmazások - a felhasználók által szolgáltatott adatok révén - megerősítik a készítő cég pozícióit. Vagyis, a korai lépéselőny könnyen futamgyőzelemhez vezethet. Akadnak azonban kitörési pontok - mondja Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója.

Fontos, hogy a mesterséges intelligenciát ne egy emberszabású gépként képzeljük el, amely átveszi a világ feletti hatalmat, helyettünk gondolkodik és irányít minket, hanem sokkal inkább egy olyan (hardver vagy szoftver) eszközként, amely valamilyen területen, amit hagyományosan emberek szoktak végezni, az emberhez mérhető vagy akár azt meghaladó eredményt tud elérni. Ez utóbbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés