szerző

Példátlan húzásra készül az MNB, egy csapásra egy új világba repítik Magyarországot

2017. október 13. 05:40    
nyomtatás
 
Ritka pillanat, amikor a bankok és a fintech cégek együtt örülnek valaminek, amit ráadásul egy szabályozó tesz. Pedig most pont ez a helyzet, hiszen az MNB vizsgálja egy magyar regulatory sandbox bevezetésének lehetőségét, ami egy nemzetközi szinten is előremutató megoldás a fintech szektor támogatására és szabályozására. Egy olyan innovációs központot (multilaterális konzultációs platformot) is létrehoznának, amely a kezdeti fázisban lévő fintech startupoknak, vagy akár a már piacon levő szereplőknek segítene eligazodni szabályozási kérdésekben, és a piaccal együttműködve segítené elő a jó ötletek üzleti megvalósítását. Az új kereteket viszonylag gyorsan, akár egy éven belül is lefektethetik, a projekt koncepciójának kidolgozásával november végére végezhetnek a jegybanki szakértők. Az MNB-től első kézből tudtuk meg a részleteket.

A regulatory sandbox és innovation hub témában az MNB igazgatója, Szombati Anikó tart előadást Banking Technology konferenciánkon, november 16-án. Ne maradjon le róla!
Jön a magyar regulatory sandbox

 1 2 3 következő oldal  >


Elindult a projekt


Átfogó piaci felmérést hajtott végre a nyáron az MNB a fintech, a magyar banki és kockázatitőke szektorban, illetve áttekintették a külföldi regulatory sandbox típusú példákat, jelenleg a felmérés utolsó fázisa zajlik. Az elemzés célja, hogy meghatározzák, volna-e igény egy innovációs központ és egy regulatory sandbox típusú szabályozói keretrendszer kialakítására Magyarországon, és ha igen, akkor pontosan hogyan épüljön fel az új ökoszisztéma.

Az MNB-n belül is több igazgatóságot érintő átfogó projekt eddigi legfontosabb tapasztalata, hogy Magyarországon a piaci szereplők (a bankok, fintechek és a kockázatitőke-társaságok) egységesen pozitívan reagáltak a jegybanki kezdeményezésre. A piaci szereplőknek ugyanis kifejezett érdeke, hogy a kókler cégek fennakadjanak a rostán, míg az innovatív, üzletileg is életképes ötletek fejlődését felgyorsítsák. A jegybank egyrészt katalizálni szeretné új digitális technológiák terjedését, ami javítaná a hazai bankrendszer költséghatékonyságát. Másrészt az új, innovatív technológiák mélyebb megismerésén és azok szabályozási lehetőségein keresztül mérsékelni igyekszik a jövőben potenciálisan megjelenő rendszerszintű kockázatokat.

November végére készülhet a regulatory sandbox koncepciót összefoglaló dokumentum, amelyben számos felmérés és elemzés eredményeit, valamint a legjobb nemzetközi gyakorlatokat összegzik annak érdekében, hogy átlássuk, Magyarországon milyen irányba lehetne elmozdulni.


A magyar tervekről először ebben a cikkünkben írtunk:
2017.06.02 15:02 Hatalmas újításon dolgozik az MNB


Mi az a regulatory sandbox?

A regulatory sandbox nyers fordításban "szabályozói homokozót" jelent, vagyis egy olyan elszigetelt "tesztpályáról" van szó, ahol a fintech cégek valódi ügyfeleken tesztelhetik a szolgáltatásukat, mégpedig a hatóságok jóváhagyásával és ellenőrzése mellett. A fintech cégek ideiglenesen mentesülhetnek bizonyos prudenciális előírások alól vagy korlátozott engedélyhez juthatnak, miközben egy szűkített fogyasztói körön tesztelhetik megoldásaikat. Egy win-win szituáció jöhet létre azzal, hogy az MNB eleve kontroll alatt tartja az adott céget, azonosíthatja a termék működésének kockázatait és a kritikus szabályozandó pontokat, a fintech cég pedig kipróbálhatja magát valódi ügyfeleken, a befektetői pedig láthatják, hogy van-e kereslet az adott szolgáltatására. Röviden már olvashattak a koncepcióról az érdeklődők az MNB májusi Pénzügyi stabilitási jelentésének 9. fejezetében.


A fintech szektor kockázatai


Az MNB a nemzetközi példákat figyelemmel követve úgy látja, vannak olyan szegmensek, ahol a kisebb fintech cégek élre törnek, vagy éppen a technológiai óriások (Google, Facebook) olyan széles körben kínálnak pénzügyi szolgáltatásokat, hogy az már nemcsak a bankoknak jelent komoly versenyt, hanem pénzügyi stabilitási szempontból is megjelennek tényezőként a szabályozói radaron:

Előfordul, hogy bizonyos pénzügyi szolgáltatások kikerülnek a felügyelet látóköréből, ami egyrészt mikroprudenciális vagy fogyasztóvédelmi, sőt akár makroprudenciális, kockázatokat is hordozhat, hiszen itt meglehetősen nagy koncentráció is kialakulhat.


- mondja Szombati Anikó, az MNB makroprudenciális politikáért felelős területének ügyvezető igazgatója, aki a regulatory sandbox projekt fő koordinátora.

Gabler Gergely, az MNB Speciális kompetencia igazgatóságának igazgatója hozzátette:

"Ha túl szigorúak vagyunk, és megpróbáljuk teljesen kizárni ezeknek a cégeknek a működését, akkor - azon túl, hogy az innováció útjába állunk - e szolgáltatók könnyen el tudnak tűnni a horizont alatt, kikerülnek a látókörünkből, és akár határon átnyúló szolgáltatásként is részt vehetnek a hazai piacon. Ha viszont túlzottan lazán szabályozzuk a szektort, akkor jogosan merülhet fel a kritika, hogy egy nagyon szabályozott pénzügyi szektor mellett olyan szereplők működhetnek, lényegében versenytársként, akikre lazább feltételek vonatkoznak, és ez nem fair versenyelőny. Ezért tartottuk fontosnak, hogy ezt a gordiuszi csomót átvágjuk, és ennek az egyik fontos eszköze lehet a regulatory sandbox bevezetése".


Ez a cikk folytatódik:

1. Jön a magyar regulatory sandbox
2. Hogy néz ki ez a gyakorlatban?
3. Mikortól jöhet a regulatory sandbox és az innovációs központ?
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium