Kibővülhet a METÁR-rendszer - Ez adhat lendületet a megújulóknak

2017. május 16. 10:04    
nyomtatás
 
Bár sokan nem tudnak róla, január elsejével elindult az új METÁR-rendszer. A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatási rendszer egyelőre nem tartalmaz minden kívánt elemet, és kisebb kerettel indul, a kormány azonban bővíteni tervezi a rendszert. Az uniós források kapcsán Magyarország azt támogatja, hogy tagállamok maguk határozzák meg, hogy milyen pályát követnek a célkitűzések elérésére - hangzott el a Portfolio Clean Energy Summit 2017 konferenciáján.


Ha nem lennének üvegházhatású gázok, már egy jéggolyón ülnénk - szögezte le Dr. Nemes Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztésért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős Helyettes Államtitkári Titkárság Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztályának vezetője a Portfolio Clean Energy Summit 2017 konferenciájának első előadásában. Ezzel arra utalt, hogy bár kétségtelen a klímváltozás ténye, az már kevésbé nehezen állapítható meg, hogy a környezet felmelegedés mennyiben az emberi tevékenység következménye és mennyire egy általános folyamat. Hiszen az üvegházhatású gázok az emberi tevékenység nélkül is jelen vannak, mitöbb fontos fenntartó elemei annak az egyensúlynak, ami fenntartja az élhető hőmérsékletet a bolygón.

Kibővülhet a METÁR-rendszer - Ez adhat lendületet a megújulóknak

Fotó: Stiller Ákos


Mindössze körülbelül másfél tucat ember van a világon, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi az egyensúly fenntartásához szükséges megfelelő kibocsátási arány, egy biztos: az elmúlt száz évben jelentős változás látszik az átlaghőmérsékletben. Csak 1981 és 2015 között mintegy 1,5 Celsius fokot emelkedett a hőmérséklet. Ha ez a tendencia folytatódik húsz év múlva egy jó kis toszkánai időjárás várható Magyarország területén.

Ezt elkerülendő; a magyar vállalások bizonyos pontjain túl is szárnyalja az Európai Unió 2020-as klíma- és energiapolitikai célkitűzéseit. Például a megújuló energiaforrások részarányának 13 százalékra növelése helyett, a kormány önkéntes módon 14,65 százalékot vállalt.

Hol tartunk most?


A klímapolitikai szakember szerint a 13 százalékot már most is meghaladtuk és közelítünk a 2020-as vállalásunkhoz. "Ez nem csak statisztikai trükk, a KSH becslései meglepően jó eredményeket mutattak, a vártnál sokkal jelentősebb a biomassza felhasználás és nőtt a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége is.

Nemes hozzátette: "Majdnem 800 milliárd forint van arra, hogy tisztaenergia és hatékonysági beruházásokat hozzunk létre. Olyan beruházásokat kell támogatni, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozás következtében egyértelműen látható hőmérsékleti növekedés lassulásához, csökkentéséhez, attól függetlenül, hogy ez ember által okozott vagy sem." Ennek fontos pillére az Otthon Melege Program is, amely ugyan a szakember szerint körültekintően kezelendő, de sikeres: eddig körülbelül 180 ezer család kapott már valamilyen célra támogatást.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium