Előfizetői tartalom

Kísért a múlt: az olaj szorításában a légitársaságok

A világban fokozódó geopolitikai feszültségek, a közel-keleti lázongások hatására idén újra szárnyalásba kezdett az olajár, jelenleg a brent típusú olaj árfolyama 120 dollár felett jár, a határidős WTI pedig közelít a 110 dolláros szinthez. Ez újabb rossz hírt jelent a légitársaságok számára, amelyek enélkül is nehéz évtizedet tudhatnak maguk mögött. 2001-et követően a terrorfenyegetettség, 2008-ban a történelmi magasságokba szárnyaló olajár, majd egy súlyos gazdasági válság rengette meg a szektort. Most pedig ismét a magas olajár réme fenyeget.

Fenyegető magasságokban az olajár. Az olajár-emelkedés hatásai jól lekövethetők a légiközlekedési szektor teljesítményében, ugyanis ez az egyik olyan szektor, ahol közvetlenül hat a profitabilitásra az olaj árfolyamának alakulása. 2008-ban, amikor az olaj árfolyama történelmi csúcsokat döntögetett, olyan mértékű veszteséget könyvelt el a szektor, ami a 2001-es veszteséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés