Előfizetői tartalom

Így bukhatja el a céges kölcsönt, akinek nincs közokirata

Portfolio
Jelentős kockázatot vállal, aki úgy ad kölcsönt egy vállalkozásnak, hogy az arról aláírt megállapodást nem foglalják közjegyző előtt közokiratba, vagy ahhoz nem kapcsolnak közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalást. Nem fizetés esetén ugyanis a jogosult csak egy hosszú és költséges perben próbálhatja meg visszaszerezni jussát, miközben könnyen hoppon is maradhat: mire véget ér a per, az adós már teljesen kiürítette a céget, eladta a vagyontárgyakat, vagy ami még inkább előfordulhat, a többi hitelező javára minden mozdítható vagyontárgyat lefoglalt a végrehajtó.

A vállalatok közül a gazdasági kockázatoknak leginkább a kis és közepes vállalkozások (kkv) vannak kitéve, ezért nekik egyébként is rizikósabb hitelt nyújtani. Ráadásul nincsenek jogszabályi megkötések arra vonatkozóan, mennyivel lehet hitelezni őket - szemben a lakossági ügyfeleknél meglévő adósságfékkel. Emiatt akár az éves árbevételük száz százalékáig is kaphatnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés