Üzlet

Lázárék lépnek: mindent visszacsinálnak

Portfolio
Kedd délutánra már a Miniszterelnökség sem hagyhatta szó nélkül az ital-nagykereskedők ügyét. Visszaállítják az eredeti szintre a jövedéki biztosíték mértékét.
"A Miniszterelnökség nem ért egyet sem Gulyás Gergely, sem pedig az NGM a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival.

Éppen ezért olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-i szintre" - közölte a Lázár János vezette minisztérium.

Ez volt a sokadik fordulat

1. A tavaly beterjesztett 2015-ös adócsomagban a kormány azt tervezte: az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli.

2. Ez azonban a kisebb kereskedőket ellehetetlenítette volna. Gulyás Gergely fideszes politikus és a törvényalkotási bizottság ezért módosító javaslatot nyújtott be, mely sávosan határozta volna meg a jövedéki adó mértékét, az árbevétel arányában.

3. Az adócsomag zárószavazásakor azonban ezt a sávos javaslatot a parlamenti többség lesöpörte, mivel a kormány nem támogatta azt. Így a 2015-ös adótörvényekben benne maradt az egységesen magas 150 milliós jövedéki biztosíték.

4. Gulyás Gergely mindezt azzal magyarázta, hogy korábbi beadványukat, amelyik a hibát korrigálta volna az NGM technikai kifogások miatt nem hagyta jóvá, így arról nem tudtak szavazni. Ezért a sávos biztosítékról szóló szabályt a költségvetést megalapozó törvényhez nyújtották be, 2015. január 1-től lépett volna életbe.

5. Mire azonban parlamenti szavazásra került a sor, a Miniszterelnökség vezetésével úgy változott a szabályozás, hogy a sávos rendszer 2016-tól lépett volna csak életbe. Ezzel pedig a kisebb cégek megint nehéz helyzetbe kerültek volna, pont mint eredetileg.

6. Erre kedden Gulyás Gergely és a Fidesz-frakció bejelentette, hogy technikai hiba történt ismét és vállalják a felelősséget ezért. Be is nyújtottak egy módosító javaslatot, hogy még idén mégis sávos legyen az új rendszer március elsejétől. Terveik szerint a módosítás elfogadásával a sávos szabályozás még azt megelőzően - március 1-jén - hatályba lépett volna, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett gazdasági társaságoknak teljesíteniük kellett volna. A február 16-i héten esedékes parlamenti ülésen szavaztak volna róla.

7. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy ők a sávos megoldást támogatták, nem az egységes mértéket.

8. Ezek után érkezett a hír, hogy a Miniszterelnökség mindent visszaállítana a 2014-es állapotra, vagyis a jövedéki biztosíték mértéke maradna 22 millió forint.

9. Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke erre kedd este közleményben reagált. A Fidesz szerint a jövedéki biztosíték mértékének megváltoztatására 2014-ről 2015-re a kormány tett javaslatot, de üdvözlik, ha attól a kormány eltér, és kedvezőbb helyzetet teremt az alkohol-kiskereskedőknek. A fideszes bizottsági elnök szerint a kormány kezdeményezte a biztosíték mértékének megváltoztatását, de üdvözli, ha a kormány az ő, Font Sándorral közösen benyújtott javaslatánál is kedvezőbb helyzetet teremtene az alkohol-kiskereskedőknek, és ezt a javaslatot a Fidesz-frakció is támogatná.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde