Rendkívüli lépés a postától: megjött a válasz

2017. november 10. 15:16    
nyomtatás
 
A héten robbant a hír, hogy a Magyar Posta csomagküldési limitet vezet be két termék esetében a jövő héttől visszavonásig az év végi forgalom felfutására készülve. Kérdéseinkkel megkerestük ezért a postát, ahonnan érkezett válasz, csak a kérdéseinkre nem kaptunk válaszokat.


Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy
  • Mi az előzetes várakozásuk, az intézkedés mennyivel csökkenti a posta leterheltségét (%-ban)?
  • Hány olyan csomag lehet a tapasztalatok alapján, ami a posta új szűrőjén fennakadna?
  • Két héttel ezelőtt más intézkedéseket említettek, amivel a posta felkészül az ünnepi forgalomra és akkor még erről nem volt szó. Mi az oka, hogy most indokoltnak látták ennek alkalmazását, az elmúlt két hét számai?
  • Lehet-e arra számítani, hogy ezentúl ez minden karácsonykor így lesz vagy vannak olyan hosszú távra vonatkozó elképzelések, amelyek érdemben növelik a posta karácsonyi kapacitásait?
  • A korlátozás nem szerződéses ügyfelekre vonatkozik. Kíván-e a posta könnyíteni azon, hogy egy partner hogyan válhasson szerződéses partnerré? Van-e lehetőség erre a következő hetekben?

A posta válaszát ezúton változtatás nélkül közöljük:

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Postánál bevezetett csomagfeladási korlátozás a magánszemélyeket nem érinti. A Magyar Posta november 15-től csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereinél limitálta két csomagtermék esetében a feladási mennyiséget, magánszemélyeknél nem, így ez a változtatás az egyetemes postai szolgáltatást nem érinti.

Azaz ha valaki a családjának akar feladni küldeményt, akár többet is, azt továbbra is változatlan feltételek mellett, a megszokott módon tudja megtenni az egyetemes postai szolgáltatás keretében.

A rendelkezés a vállalkozásoknak csupán egy szűk körét érinti, azokat, akik sok csomagot adnak fel, de nem szerződnek egyetlen futárszolgálattal sem, vagy a jelenlegi szállító partnerük nem vállalja a többletküldeményük elvitelét. Természetesen egyetemes postacsomagként továbbra is feladhatnak 5-nél többet naponta ezek a cégek, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy a posta az egyetemes postai csomagra 2-3 napos kézbesítési időt vállal.

Az egyetemes szolgáltatás részeként biztosított egyszerű postacsomagot tehát továbbra is fel lehet adni korlátozás nélkül. A változtatás a magánszemélyeket nem érinti.

Ez alapján kimondhatjuk: a posta fenti 5 kérdésünkből 5-re nem válaszolt, a fenti rövid tájékoztatásból ugyanis nem tudjuk meg, hogy miért vezették be ezt ilyen hirtelen, vagy hogy számíthatunk-e még hasonló korlátozásokra, vagy épp hogy hány csomagot érinthet a lépés.

Az utolsó mondattal és lényegében a posta válaszának fő üzenetével, miszerint a magánszemélyeket a lépés nem érinti, lehet vitatkozni. Egyrészt, mivel egy családi kisvállalkozás mögött értelemszerűen magánszemélyek állnak, akiknek az üzletét egy ilyenfajta korlátozás hátrányosan érintheti. Másrészt ne feledkezzünk meg a keresleti oldalról, vagyis a megrendelőkről, akik egy ilyen korlátozásnak szintén az elszenvedői lehetnek. Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy egy karácsonyi ünnepi időszakban nem a családoknak feladott küldemények jellemzők, hanem az ajándékok internetes vásárlása és kiszállítása.


Rendkívüli lépés a postától: megjött a válasz

Kép és címlapkép forrása: ATTILA KISBENEDEK / AFP


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium