Előfizetői tartalom

Különös ütésváltásba bonyolódott Washingtonnal az Exxon

Portfolio
Az Exxon Mobil olajtársaság peres eljárást kezdeményezett az Egyesült Államok kormányzata ellen az oroszországi üzleti tevékenysége miatt kivetett bírság ügyében. Az olajtársaság "törvénytelennek" és "önkényesnek" nevezte a Rosznyefttyel három éve létrehozott vegyesvállalkozása miatt rá kiszabott 2 millió dolláros bírságot. Az Exxon által benyújtott kereset és a pénzügyminisztérium részéről az ügyben kiadott szokatlanul részletes közlemény egy rendkívüli konfrontációra utalnak; az ügy pikantériája, hogy az Exxon akkori vezérigazgatója az a Rex Tillerson volt, aki jelenleg külügyminiszterként a szövetségi kormány tagja.

A kormány azt követően vetette ki a bírságot az Exxonra, hogy áttekintette az olajtársaság Rosznyettyel, a legnagyobb orosz olajcéggel folytatott közös üzleti tevékenységét, amelyet az amerikai olajcég hetekkel azután folytatott, hogy a kormány 2014 tavaszán szankciókat vezetett be Moszkvával szemben a Krím annektálására hivatkozva. 2014 májusában az Exxon és a Rosznyety...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés