Előfizetői tartalom

Lesz elég gáz télre? - Megtévesztő lehet a tárolók magas töltöttsége

Portfolio
Gyorsan töltik fel a hazai kereskedelmi földgáztárolókat, naponta 18 millió köbméterrel gyarapodik a készlet. A befogadók töltöttsége megközelíti a 60 százalékot, így az együtt 4,4 milliárd köbméter kapacitású négy állami tulajdonú tárolóban összesen körülbelül 2,6 milliárd köbméter gáz van bepumpálva, ami szokatlanul magasnak számít. Az adatok azonban megtévesztők lehetnek, a Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanis a tartalékok jelentős részét, mintegy egymilliárd köbmétert ugyanis a Gazprom részére a kormány által vállalt bértárolás teszi ki.

A kormány július elején állapodott meg az orosz állami gázmonopóliummal a gáz betárolásáról. A Gazprom készleteivel csak az orosz vállalat rendelkezhet, amely vélhetően valamelyik térségbeli országnak, például Szerbiának ad majd el a tartalékából. Így - az orosz bértárolást nem számítva - napokkal a hivatalos fűtési idény kezdte, vagyis a betárolási szezon vége...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés