Előfizetői tartalom

Lex MOL vagy nem lesz MOL?- Kritikusak az alapkezelők és az elemzők

Portfolio
Az ország érdeke vagy a hazai nagyvállalataink menedzsmentjeinek magánjátszmája? A Lex Mol-ként emlegetett törvénytervezet, mely eredeti szándék szerint a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásainkat védené a felvásárlásoktól, e "nemes" cél mellett a gyakorlatban a stratégiai fontosságú tőzsdei vállalataink menedzsmentjének soha nem látott teljhatalmat garantálna vállalataik felett, akik a jogszabály tervezet szerint akár válogathatnak is részvényeseik között, melyiknek adnak szavazati jogot, s melyiktől veszik el azt. Vajon jó-e a tőzsdének, a befektetőknek és a magyar gazdaságnak, ha a parkett legértékesebb vállalatait, a BÉT-et gyakorlatilag a teljes marginalizálódás ellen a víz fölött tartó, stratégiai jelentőségű független vállalataink menedzsmentjei jogszabályilag garantáltan leválthatatlanok lesznek, sőt akár dönthetnek saját részvényeseik részvényesi jogairól? A "labancok" elleni védekezés nemzeti hevületében nem öntjük-e ki a fürdővízzel együtt a gyereket is, érdektelenné téve ezzel a független magyar nagyvállalatok részvényeit a nemzetközi befektetői közösség számára? Életben tartja nemzeti büszkeségeinket, vagy a tőkepiac halálát eredményezi a jogszabály tervezet? A Lex MOL-ról négy tapasztalt, nemzetközi szinten aktív, szakmailag elismert szakembert kérdeztünk meg, hogy szükség van-e rá.

Nincs szükség a törvényre. Várkonyi Gergely, a Deutsche Bank elemzője úgy véli, hogy felesleges elfogadni a lex MOLt, illetve végrehajtani a szükséges törvénymódosításokat, mivel jelentős mértékben úgysem változtatja meg a jelenlegi helyzetet, nagy hatása nem lesz. Jóllehet a törvényjavaslat pontos szövege nem ismert, a szakértő szerint nincs szükség a törvényre, hiszen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés