Előfizetői tartalom

Magával rántja Kubát az összeomló Venezuela

Portfolio
Miután az egykor Közép- és Dél-Amerika olajnagyhatalmának számító Venezuela már annyi olajat sem képes kitermelni, amennyi saját gazdasága ellátásához elegendő, több más olyan ország is nehéz helyzetbe került, amelyek korábban jelentős mennyiségű venezuelai olajat vásároltak. Így Kubát is, amely mind kéteségbeesettebben fúr új készletek után és igyekszik Oroszországgal helyettesíteni az olcsó venezuelai olaj által hagyott vákuumot, ám egyáltalán nem tűnik garantáltnak, hogy képes lesz stabilizálnia energiaellátását.

Magával rántja Kubát az összeomló VenezuelaKuba függőségi viszonyának kiépülése a venezuelai olajtól még az 1990-es évek elejére, a Szovjetunió szétesésének idejére datálódik, a karibi szigetország pedig kedvezményes áron tudott hozzájutni az energiahordozóhoz a dél-amerikai országtól. Napjainkban Kuba olajfogyasztásának több mint kétharmadát importforrásokból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés