Előfizetői tartalom

Meddig hajthatja az olajárat a dollár gyengélkedése?

Portfolio
A dollár gyengülése hagyományosan az árupiaci árfolyamok emelkedését szokta előidézni, és miután az utóbbi hetekben a zöldhasú trendszerűen gyengült az euróval szemben, felmerül a kérdés: okozhatja-e az olajárak megugrását az, ha a gyengülés folyatódik. A Marketwatch véleménycikkében Carmen M. Reinhart, a Harvard professzora, és Vincent Reinhart, a Standish Mellon Asset Management vezető közgazdásza, befektetési stratégája egyértelműen arra a következtetésre jut, hogy a dollár gyengülése várhatóan nem vezet majd éles áremelkedéshez. Ezzel együtt a JP Morgan után csütörtökön újabb Wall Street-i nagybank, a Goldman Sachs is jelentősen emelte az energiahordozó idei árfolyamára vonatkozó előrejelzését.

A dollár további gyengülése több ok miatt sem okozna nagy ugrást az olaj árfolyamában a szerzők szerint: Először is, a dollár ugyan a legtöbb devizával szemben leértékelődött, ám jóval kevesebbet veszített értékéből az olyan fontos olajimportőr országok devizáival szemben, mint például Kína. Másrészt, az olajárak emelkedését nem kis részben az OPEC és a társult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés