Még a fideszesek többsége is népszavazna Paks 2-ről?

2017. április 19. 10:26    
nyomtatás
 
Az Index megszerzett egy titkos kutatást, amely szerint még a fideszesek többsége is úgy gondolja, hogy meg kell teremteni a lehetőséget egy népszavazásra a Paksi Atomerőmű bővítése ügyében.


Tegnap már a harmadik alkalommal utasította el a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság, így különösen érdekes a hírportál birtokába jutott titkos közvélemény-kutatási eredmény. Miközben az NVB a 17-ből eddig egyetlen, referendumra bocsátható kérdést sem talált, a kutatás alapján az emberek bő kétharmada jónak látná a népszavazást a Paksi Atomerőmű bővítése ügyében, és még a Fidesz-szavazók többsége is népszavazáson döntene. Ráadásul a magyarok fele egyetért az LMP (és a többi baloldali ellenzéki párt) álláspontjával, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét.

Az ezer fős reprezentatív kutatás érdekesebb eredményei:

  • 55 százalék teljesen vagy inkább egyetért azzal, hogy népszavazáson kéne dönteni Paks 2-ről, 33 százalék nem ért ezzel egyet.
  • Ha a kérdést úgy tették fel, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a jogi lehetőséget a népszavazás kiírására, akkor már kétharmados a támogatás. 67 százalék egyetért ezzel, csupán 25 százalék ellene.
  • Ha a pártpreferenciákat nézzük, ki szeretne népszavazást Paks 2-ről, meglepő módon nem az LMP szavazói a legelszántabb népszavazás-pártiak. Az Együtt-szimpatizánsok 95 százaléka akar népszavazást, az LMP-nél csak 54 százalék.
  • Meglepő eredmény, de a Fidesz-szavazók relatív többsége is népszavazás-párti. 49-42 arányban vezetnek azok, akik inkább referendumon döntenének. Arra a kérdésre, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a lehetőséget a népszavazásra,a fideszeseknek már 55 százaléka válaszolt egyetértően.
  • Az MSZP-sek 58, a jobbikosok 59 százaléka támogatja a népszavazás kiírását.
  • Érdekesség, hogy népszavazást szükségtelennek tartó Momentum szimpatizánsainak 69 százaléka népszavazás-párti. (Persze, itt már elég kicsi mintáról beszélünk.)
  • 50 százalék szerint az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét. 30 százalék nem ért ezzel egyet.
  • A legtöbb egyetértőt a baloldali szimpatizánsok között találjuk (DK-sok 91, együttesek 89, MSZP-sek 76 százaléka) ért ezzel egyet.
  • Az LMP-ben csak 46 százalék osztja ezt az álláspontot, 28 százalék nem, 26 százalék nem tudja.
  • A fideszesek itt viszont már a kormány álláspontját osztják. 52 százalék nem ért egyet az orosz-veszéllyel, csak 31 százalék van az LMP álláspontja mellett.


A paksi népszavazás mellett a Városligetről is népszavazást kezdeményezett egy LMP-s képviselő. ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?") Ez csak a budapestieket érintené, így itt nem országos, hanem fővárosi mintán rendelt kutatást a párt. Ennek az lett a legfontosabb eredménye, hogy a budapestiek 64 százaléka támogatja, hogy legyen népszavazás a Városligetről.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium