Mészáros Lőrincék beszállnak az atombizniszbe - Paks 2 is a célkeresztben?

2017. május 18. 13:20    
nyomtatás
 
Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb, a világ 8 országában jelenlévő hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalatával lépett stratégiai partnerségre az Opimus Group Nyrt. és a Konzum Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentés értelmében a cseh Královopolská Ria (KP RIA) magyarországi leányvállalatában a két tőzsdei cég összesen 51 százalékos, többségi befolyást szerez. Az Opimus, a Konzum és a cseh KP RIA stratégiai együttműködésük értelmében közös vállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.


Csütörtökön tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Opimus Group Nyrt. és a Konzum Nyrt., hogy a tőzsdei társaságok két lépésben többségi részesedést szereznek a KPRIA Magyarország Zrt.-ben. Az anyavállalatával megegyező profilú, mérnöki tevékenységgelés műszaki tanácsadással, valamint kivitelezéssel foglalkozó céget a cseh Královopolská Ria-val közösen alapította a Konzum 2015. szeptemberében, ám a magyar fél eddig kisebbségi tulajdonos volt.

A tranzakciókat követően az Opimus a részvények 40, míg a Konzum 11 százalékát birtokolja, emellett a brnói anyacég 44, míg egy szlovák üzletember, Szabó Gejza 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a KPRIA Magyarország Zrt.-ben.


Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésébenis nagy tapasztalatra tett szert. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Paks 2 is a célkeresztben?


A közlemény megfogalmazása és a bejelentés időzítése arra utalhat, hogy a stratégiai együttműködés egyik fő célja a Paks 2 beruházásban való részvétel lehet.


Az Opimus, a Konzum és a cseh KP RIA stratégiai együttműködésük értelmében közös vállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőmuvi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.


Az összességében mintegy 12 milliárd euró becsült költségű, Magyarország történetének legnagyobb beruházásának számító Paks 2 projekt előkészítése a végéhez közeledik, a projekt rendelkezik a környezetvédelmi és telephely engedéllyel, és megvannak a szükséges európai uniós jóváhagyások is; ezt követően kezdődhet a létesítési engedélyezés és a projekt implementációja.

Megnyílt a hitelkeret, jöhetnek a tenderek


Az orosz fővállakozó legkésőbb júniusban, de akár már májusban nyilvánosságra hozhatja az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési kiírásokat - jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio keddi konferenciáján. Az orosz fővállalkozó összességében mintegy 6000 tétel, köztük nagyberendezések beszerzésére ír ki tendert. Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos beszállítói tender kiírása várható. Az ütemterv tartása érdekében szavai szerint nyár végéig aláírják a szerződéseket. Az idei évre tervezett közbeszerzési felhívásokat egész Európára kiterjedően közzéteszik.

A Paks 2 projekt alvállalkozóinak bevonása, a velük való szerződéskötés, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolása a fővállalkozó feladata. Az orosz fővállalkozó a beszerzésekhez kapcsolódóan nukleáris minősítési rendszert fog működtetni, a Paks 2 projektcég azonban a fővállalkozó és alvállalkozó munkáját is ellenőrizni fogja, miután engedélyesként végső soron ő felel a biztonságért.

A cseh iparszámos vállalattal érdekelt az atomerőmű építő iparban, erre az orosz projektcég vezetője is utalt a rendezvényen. A Roszatom projektjeiben Csehország és a cseh ipar nagyon nagy súllyalképviseli magát, a társaság saját elektronikus katalógusának több mint felét cseh cégek teszik ki.

A paksi projektre biztosított 10 milliárd eurós hitelkeret április 29-én nyílt meg - jelentette be korábban Lázár János. Idén március 6-ig mintegy 100 millió eurónyi munkát végeztek már el a Paks2 projekt előkészítése kapcsán, a következő egy évben pedig összesen 600-900 millió eurónyi költséggel számol a kormány. A beruházási munkálatok tetőpontján, 2021-2022 körül azonban évente akár 1-2-3 milliárd eurót is kitehetnek majd a kifizetések.

A bejelentést követően az Opimus és a Konzum részvényárfolyama is élesen emelkedik; előbbi több mint 6, utóbbi közel 4 százalékos pluszt mutatott.

Mészáros Lőrincék beszállnak az atombizniszbe - Paks 2 is a célkeresztben?


Mészáros Lőrincék beszállnak az atombizniszbe - Paks 2 is a célkeresztben?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium